Salman Rushdie spreekt voor het eerst na moordaanslag weer in Utrecht

© ANP
Utrecht - De Brits-Amerikaanse schrijver Salman Rushdie geeft tijdens het Internationaal Literatuur Festival Utrecht (ILFU) zijn eerste interview in Nederland sinds de aanslag op zijn leven vorig jaar. Vanuit TivoliVredenburg interviewen journalist Chris Keulemans en schrijver Abdelkader Benali hem via een livestreamverbinding. Vijf jaar geleden was Rushdie ook al te gast op het ILFU, toen live.
Iets meer dan een jaar geleden werd Rushdie tijdens een lezing toegetakeld met een mes. Daardoor kan hij een hand en een oog niet meer gebruiken. Al sinds 1988 heeft de schrijver te maken met bedreigingen van voornamelijk strenggelovige moslims, die zijn boek De Duivelsverzen als godslasterlijk beschouwen. Ook deze aanval had datzelfde motief.

Heruitgave

Op ILFU spreekt Rushdie over zijn nieuwe boek, Victoriestad. Ook zijn een paar eerdere boeken van hem opnieuw uitgegeven, waaronder De Duivelsverzen en Middernachtskinderen.
ILFU laat weten blij te zijn met de komst van de wereldberoemde schrijver. "Het is altijd een genoegen Rushdie te horen over zijn werk. Uiteraard hadden we liever gehad dat die aanslag nooit had plaatsgevonden en hij gewoon weer live op het podium stond, maar we zijn dankbaar en vereerd dat hij er nu online bij kan zijn", vertelt directeur Michaël Stoker.
Het literatuurfestival vindt plaats van 23 september tot 7 oktober. Het interview met Rushdie is op 30 september. Op diezelfde dag komen ook veel andere bekende schrijvers naar Utrecht, zoals Connie Palmen, David van Reybrouck en Francine Oomen.