25 Utrechtse basisscholen stoppen voorlopig met vrijwillige ouderbijdrage: 'Is nu ongelijk verdeeld'

© Pixabay
Utrecht - 25 basisscholen van de Katholieke Scholenstichting Utrecht (KSU) gaan voorlopig geen vrijwillige ouderbijdrage vragen. De scholengemeenschap zet deze stap, omdat de financiële bijdrage op de 25 scholen ongelijk verdeeld is. Dat heeft gevolgen voor de extra schoolactiviteiten die kinderen kunnen volgen. Het wegvallen van de extra kosten voor ouders moet ervoor zorgen dat dit gelijkgetrokken wordt.
25 Utrechtse basisscholen stoppen voorlopig met vrijwillige ouderbijdrage: 'Is nu ongelijk verdeeld'
"Op dit moment is er verschil in wat scholen kunnen aanbieden aan extra activiteiten", zegt KSU-voorzitter Tjeerd de Jong. Om dat tegen te gaan wordt er achter de schermen van de KSU gewerkt aan een nieuwe aanpak, waarmee de ongelijkheid structureel moet worden tegengegaan. Voor de 7500 leerlingen van de 25 basisscholen verandert er tot 1 januari niets, ondanks dat er tot die tijd geen vrijwillige ouderbijdrage meer gevraagd wordt. "Alle extra activiteiten op de basisscholen gaan gewoon door voor alle kinderen."
Hoe het daarna verder gaat, zal KSU later dit jaar bekendmaken. "In de komende periode kijken we hoe we daar invulling in willen geven", zegt Alexander Bunt van de KSU. "Gelijke kansen is het uitgangspunt."

Mogelijkheid stedelijke aanpak

De gemeente Utrecht juicht het initiatief van de scholengemeenschap toe. "Alle kinderen hebben evenveel recht op extra schoolactiviteiten", zegt wethouder Eelco Eerenberg (Onderwijs). Utrecht is met schoolbesturen uit de hele gemeente in gesprek over de vrijwillige ouderbijdrage. "Zo willen we ervoor zorgen dat ook scholen, waar ouderbijdrages minder vanzelfsprekend zijn, toch schoolactiviteiten kunnen blijven organiseren."
Al jaren is er discussie over de vrijwillige ouderbijdrage, vooral in het basisonderwijs. Hoewel het om een vrijwillige bijdrage gaat, stelden veel scholen het geldbedrag dat ouders moesten betalen verplicht. Een landelijke wet heeft daar een einde aan gemaakt, maar wethouder Eerenberg liet begin dit jaar weten dat niet alle scholen zich aan de wet houden.
Utrecht gaat volgend schooljaar met alle scholenkoepels gesprekken voeren om te onderzoeken of er een stedelijke aanpak kan komen.