Gênant, onhandig en een aanslag op de portemonnee: irritatie over nieuwe parkeerapp in Utrecht

Willem van den Oetelaar.
Willem van den Oetelaar. © RTV Utrecht
Utrecht - Een nieuwe parkeerapp leidt tot ergernis in Utrecht. Een greep uit de klachten: technische problemen, te ingewikkeld voor ouderen en sociaal ongemakkelijk omdat je parkeerkosten nu moet gaan voorschieten en terugvragen aan je bezoek. "Ik heb het gevoel dat er iets is ontwikkeld wat niet af is. Werk aan de winkel dus", zegt Utrechter Willem van de Oetelaar. Volgens de gemeente is het misschien wat verwarrend, maar ook een kwestie van wennen.

Voorheen kon je als Utrechter je bezoek met korting laten parkeren, door ze een code te geven die op de parkeerautomaat geactiveerd moest worden. De korting blijft, maar is straks alleen nog via een app te gebruiken. Als bewoner stort je tegoed op je account. Als er bezoek komt, voer je het kenteken in en activeer je de meter.

De nieuwe parkeerapp is sinds 1 september in gebruik, maar kreeg nog voor de start al veel kritiek. De gemeente moest naar eigen zeggen op zoek naar een nieuw systeem, omdat het oude niet langer ondersteund wordt na een softwareupdate. Na een lang aanbestedingstraject kwam de gemeente hier bij uit.

Net als veel Utrechters kreeg Willem onlangs een brief van de gemeente over de nieuwe regeling. Parkeren kost bij hem in de Dichterswijk 5,50 per uur. "Gelukkig mag mijn bezoek voor de helft van het tarief de auto neerzetten, met een maximum van 70 uur per kwartaal. Dit werkt via de parkeerautomaat naar volle tevredenheid. Ik zie het probleem dus eigenlijk helemaal niet."
Ik moet een vriend nu dus een Tikkie sturen of hij de parkeerkosten nog even wil betalen. Dat ga ik natuurlijk niet doen.
Willem
Dat hij nu parkeerkosten moet gaan voorschieten, ziet hij wel als een probleem. "Ik moet een vriend nu dus een Tikkie sturen of hij de parkeerkosten nog even wil betalen. Dat ga ik natuurlijk niet doen." Toch is de Utrechter welwillend aan de slag gegaan met de webapp. Al snel ontdekte hij iets raars. "20 euro saldo was ineens weg, nog voor ik een kenteken had ingevoerd. Ik schrok me rot. Hij begon meteen te tellen. Er was niemand gekomen, ik had niks ingevoerd, maar het was wel weg."
Volgens Willem hebben de problemen die hij ervaart niks te maken met zijn digitale vaardigheid. "Ik ben hartstikke handig met computers en webapps. Ik heb het gevoel dat de gemeente iets heeft ontwikkeld wat niet af is. Werk aan de winkel dus."

Reactie gemeente

De gemeente laat in een reactie weten dat het saldo niet echt is afgeschreven en dat de uren niet weg zijn. De ‘bug’ waar Utrechters tegenaan menen te lopen, is volgens de gemeente geen fout maar een standaardinstelling waarbij de tijden, de kosten en hoelang je daarmee kan parkeren wordt aangegeven. Er gaat dan nog niks lopen. Dat lijkt zo. "Bij ‘saldo’ moet je dan op een ander tabblad drukken en dan zie je dat dit niet het geval is."
Met een nieuwe app kun je kinderziektes verwachten, maar dit probleem had de gemeente niet voorzien. "Om verwarring te voorkomen gaan we in de app nog een tekstje ter verduidelijking zetten."
Utrechters over de nieuwe parkeerapp: 'Onhandig'

Wennen

Het voorschieten van de parkeerkosten zal moeten wennen, denkt de gemeente. "De nieuwe webapp is natuurlijk een grote verandering. Dat weten wij ook. Uiteindelijk hebben we niet heel veel klachten over de app binnengekregen, maar het is altijd vervelend als het gebeurt."
Het voordeel van de app is dat je niet naar de parkeerautomaat hoeft te lopen, vindt de gemeente. "Je kunt het afhandelen vanuit je stoel, maar dat betekent wel dat je het in eerste instantie zelf moet betalen. Eerder ging dat dus met codes via de automaat. Daar moet je iemand dan ook op attenderen en nu kun je er iemand op attenderen het te betalen. We horen ook geluiden van mensen die blij zijn dat ze kunnen betalen voor hun bezoek."

Ouderen

Voor veel ouderen geldt dat in ieder geval niet. Voor de installatie van de webapp zijn een DigiD-code en een email-adres nodig en je moet via IDEAL betalen. Bewoners moeten zelf zorgen voor een positief saldo in hun persoonlijke account. Voor ouderen levert dit problemen op. Sommigen krijgen meerdere keren per dag bezoek van de thuishulp of mantelzorger.
Volgens ouderenbonden heeft ongeveer de helft van de 75-plussers geen smartphone. Ook het bezit van computer, tablet en laptop is beperkt. Veel ouderen hebben daarnaast beperkte digitale vaardigheden of raken deze op latere leeftijd kwijt. Vaak zijn ze op dit vlak afhankelijk van hulp van hun kinderen of sociale netwerk.
De gemeente: "Je kunt een ander machtigen, als je geen internetbankieren hebt dan kun je naar het stadskantoor toe en daar het saldo laten opwaarderen. Verder zijn er in de uitfasering inloopspreekuren geweest. Ook zijn er verschillende servicepunten waar mensen terecht kunnen voor vragen: de bibliotheek, het stadkantoor en wijkbureaus bijvoorbeeld."
En de privacy, hoe zit het daarmee? "Die is geborgd uiteraard. Het is een app die al in andere gemeenten draait en daar is goed naar gekeken." In Zeist zijn de ervaringen positief met een vrijwel identiek systeem. Er zijn in ieder geval geen klachten binnengekomen. "Voor onze inwoners en voor ons is dit systeem een stap vooruit. We werken er nu een jaar mee en zijn erg tevreden", zegt wethouder Wouter Catsburg.
Mensen die van een aow'tje rond moeten komen zijn straks 200 per kwartaal kwijt. Ik verwacht een politiek antwoord.
Willem
Voor Willem uit Utrecht is het geen gedane zaak. "Ik vind het echt niet kunnen dat je alle kosten bij de bewoners zelf neerlegt. Het levert moeilijke sociale situaties op en mensen die van een AOW'tje rond moeten komen zijn straks 200 per kwartaal kwijt. Dat raakt hen echt in de portemonnee. Ik verwacht hier wel een politiek antwoord op."
Een inwoonster van Utrecht vult aan: "Ik vind het heel onhandig dat je moet voorschieten voor degene die bij jou komt parkeren. "Bij familie betaal je natuurlijk wel, maar als je een schilder of kraamhulp over de vloer hebt is het wat anders. Dan moet je maar afwachten of je het geld later terugkrijgt, als je het al durft te vragen."
Kritiek genoeg. Al zijn er ook positieve geluiden. "Het andere systeem, met die lange code die je moest intoetsen was helemaal volstrekt waardeloos", zegt een Utrechter.
"Ik ga geen Tikkie naar een vriend sturen om de parkeerkosten terug te vragen"
Gemeente Utrecht over de nieuwe parkeerregeling