Bierfietsers legen blaas in bosjes Utrechtse begraafplaats, verhuurder neemt maatregelen

Utrecht - Nu de zon weer schijnt, is ook de bierfiets weer terug op zijn route rond de Utrechtse singel. Maar waar leeg je je blaas na een rondje stevig drinken? In de bosjes, zo blijkt: "Ze staan hier met zijn allen in de struiken bij de begraafplaats te pissen."
Het aanbod klinkt best gezellig; een ritje van anderhalf uur, met een fust van twintig liter en een chauffeur die nuchter moet blijven. Voor 'de meiden' is er een Prosecco-bike, met één fles prosecco per persoon. Het bedrijf Damtours brengt de fietsen op bestelling naar een opstappunt, op meerdere locaties in Nederland.
In Utrecht is dat de Gansstraat, op de stoep van het voormalige Pieter Baancentrum. Probleem alleen is dat het bierfietsenbedrijf daar geen kantoortje en dus geen sanitaire voorzieningen heeft. De fietsen worden op de openbare weg afgeleverd en daarna kun je los met je vriendengroep of vrijgezellenfeestje. Damtours stelt voor dat je een rondje singel rijdt, alhoewel dat nog een flinke klus lijkt om dat binnen anderhalf uur te doen, met zo'n log voertuig. Na anderhalf uur en twintig liter bier later ben je dan weer terug in de Gansstraat.
In de bosjes
Zaterdagmiddag stonden ze er weer en het was na aankomst één massale sprint naar de bosjes aan de overkant van de weg, bij begraafplaats Soestbergen. Een man of tien stond daar in het volle zicht zijn blaas te legen. "Afschuwelijk", zegt een buurtbewoner die toevoegt dat bij haar tuin eerder ook al eens een sanitaire stop van de bierfiets was. Een andere omwonende zegt dat het vaker gebeurt, bij terugkomst van de bierfietsers. "Maar deze zaterdag sloeg alles."
Dat is absoluut niet de bedoeling, reageert Damtours, dat trouwens geen Amsterdams bedrijf is. Het evenementenbureau uit het Noord-Hollandse Midwoud zegt dat het de chauffeurs nog extra op het hart gaat drukken dat ze moeten stoppen bij openbare toiletten, bijvoorbeeld in Park Lepelenburg en het Griftpark. Ook hopen ze meer afspraken te maken met cafés op de route en mogelijk kunnen de gasten daar ook afgezet worden. De verhuurder zegt bewust de route rond de singel te rijden en niet door de binnenstad, ook al vragen veel klanten daar wel om. Hij zit immers ook niet te wachten op overlast.
Geen specifiek beleid
In Amsterdam is de bierfiets in grote delen van de stad verboden, omdat het pleziervoertuig daar leidde tot veel meldingen over bijvoorbeeld wildplassen, openbare dronkenschap en het versperren van fietspaden. Ook Rotterdam overweegt nu de bierfiets in de ban te doen. In Utrecht is het nog geen onderwerp, zegt een woordvoerder van de gemeente. "We hebben geen specifiek beleid op bierfietsen. Als er meldingen van overlast zijn handelen we daar natuurlijk wel op. Bijvoorbeeld door met de ondernemer in gesprek te gaan en te handhaven bij strafbare feiten zoals wildplassen."
