Automatische boete voor vrachtwagens die over werfkelders Utrecht rijden

© Ronald van der Krogt
Utrecht - Chauffeurs die zich niet houden aan het vrachtautoverbod in de Utrechtse binnenstad kunnen voortaan een boete verwachten. Zwaar verkeer beschadigt de eeuwenoude werfkelders, maar toch rijden er geregeld vrachtwagens door het wervengebied. Eind dit jaar moeten er daarom negentien kentekencamera's komen die overtreders automatisch beboeten.
Eind juni werd er al een proef gedaan in de binnenstad. Op de Nieuwegracht, de Kromme Nieuwegracht, de Plompetorengracht en het Hieronymusplantsoen werden camera's geplaatst om te meten hoeveel zwaar verkeer er tóch over de werfkelders rijdt. Daaruit bleek dat sommige chauffeurs zich niet aan het verbod houden.
Handhavers controleren daarom regelmatig op overtredingen en schrijven ook boetes uit, maar zij kunnen niet altijd ter plaatse zijn. De automatische verkeerscamera's moeten ervoor zorgen dat iedere overtreder een boete van 110 euro op de mat krijgt.

Evalueren na 1 jaar

De gemeente benadrukt dat met de camera's geen foto's worden gemaakt van personen en dat de foto's van alle kentekens behalve die van vrachtwagens meteen worden gewist. Na een jaar wordt gekeken of de kentekencamera's bijdragen aan het verminderen van het aantal vrachtwagens dat over de werfkelders heen rijdt.
Op dit moment staan in de binnenstad op veel plekken paaltjes om zwaar verkeer tegen te houden. Als de proef met de camera's werkt, gaat de gemeente kijken of een deel van die paaltjes weggehaald kan worden.