Wachtrij van halve kilometer voor Jaarbeurs Utrecht, internationale studenten halen verblijfsvergunning op

© RTV Utrecht / Celine van der Burg
Utrecht - Voor de Jaarbeurs ontstond vanmiddag een enorme wachtrij van verbaasde internationale koppies. Het gaat om buitenlandse studenten uit de regio die net naar Nederland zijn gekomen en dit collegejaar een studie beginnen aan een Nederlandse universiteit.
Iets voor 16.00 uur reageren de jonge reizigers verrast als blijkt dat de rij voor hun verblijfspasje 10 meter na Utrecht Centraal begint en de ingang van de Jaarbeurs nog niet in zicht is. "Het is een lange rij, maar het gaat gelukkig snel", zegt masterstudent Lana Sweidan (20) uit Libanon. Wel hoopt ze dat studenten die op een andere dag hun verblijfsvergunning moeten halen, hier niet mee te maken krijgen. "Ik weet niet hoe ze dit organiseren, maar het lijkt me goed dat ze het beter spreiden."
Toch is dat niet het enige waar ze zich om verbaast. Als ze om zich heen kijkt, beseft ze hoeveel internationale studenten er naar Nederland zijn gekomen. "Nederland is populair als je in het buitenland wilt studeren, maar ik had niet verwacht dat het zó internationaal was."

'Gelukkig droog'

Een rechtenstudent (24) uit Indonesië, die liever niet met haar naam op de website wil, is ook verbaasd over de enorme rij. "Ik vind het niet kunnen. Dat ik in een rij had moeten staan, had ik wel verwacht, maar niet zó'n rij." Wat haar betreft zou de organisatie meer dagen in moeten plannen om dit te voorkomen. "Of meer locaties, want als ik om me heen kijk zijn er genoeg gebouwen waar je dit kunt organiseren."
Hoewel alle studenten een tijdsslot hebben waarop ze hun verblijfsvergunning ophalen, moeten de buitenlandse studenten toch zeker een halfuur buiten wachten. "Gelukkig is het droog buiten", reageert een derde. "Ik had niet willen weten hoe we erbij zouden staan als we een halfuur in de regen hadden gezeten."

Logistiek probleem

De uitgifte in de Jaarbeurs wordt georganiseerd door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). In totaal zijn er 14.000 buitenlandse studenten die voor dit collegejaar een verblijfsvergunning in Utrecht ophalen. De helft daarvan heeft dat vandaag gedaan.
Een woordvoerder van het IND laat weten dat de lange rij bij de Jaarbeurs is ontstaan door een logistiek probleem. In het pand zijn vier loketten waar de studenten terecht kunnen. Bij twee daarvan was het onverwachts druk, waardoor er geschoven moest worden met personeel. "Wij kijken er niet van op dat het druk is op het Jaarbeursplein, maar dat ze in een lange rij terechtkomen vinden we wel vervelend voor ze."
Op 7 oktober is de tweede dag waarop buitenlandse studenten tussen 10.00 en 17.00 uur hun verblijfsvergunning kunnen ophalen. "Als we dan merken dat het bij een loket druk gaat worden, zullen we eerder schuiven." Het IND had verwacht dat er wat uitloop zou zijn bij de Jaarbeurs, maar dat blijkt niet het geval. "Alle studenten hadden voor 17.00 uur hun verblijfspas."
© RTV Utrecht / Celine van der Burg