Bedreigers kinderboekenschrijver Pim Lammers veroordeeld tot werkstraffen

Utrecht - Vier van de vijf verdachten die vandaag terecht stonden voor bedreiging van kinderboekenschrijver Pim Lammers zijn veroordeeld tot een werkstraf. Eentje werd vrijgesproken omdat niet vaststaat dat hij daadwerkelijk het bericht geplaatst heeft. De politierechter noemt de feiten ernstig en wil een signaal afgeven aan de samenleving.
De politierechter zei in haar vonnis: “De feiten voor Pim zijn erg geweest. Hij heeft nog steeds last van deze bedreigingen en beledigingen en dat hij beperkt wordt in zijn werk." Eerder vandaag had het Openbaar Ministerie werkstraffen geëist van 50 uur, tegen alle vijf verdachten.
“Het levert gevoelens van onveiligheid, onrust en angst op”, zei de rechter. “Dit soort feiten moeten we hard aanpakken.” Ze wil daarmee aan de hele samenleving duidelijk maken dat er grenzen zijn aan wat op sociale media tegen en over mensen gezegd kan worden.
Ophef
De zaak draait om de Utrechtse schrijver Pim Lammers. Hij schrijft vooral kinderboeken, waarin thema's als homo -en transgendergevoelens voorkomen. Maar hij heeft ook andere publicaties op zijn naam staan. De bedreigingen volgden op online ophef over een verhaal voor volwassenen dat hij acht jaar geleden schreef, over de relatie tussen een 12-jarige jongen en zijn voetbaltrainer.
Begin dit jaar besteedde de website Reactionair.nl aandacht aan het verhaal, ook deelden bekende Nederlanders fragmenten ervan. Daarna gingen mensen op social media los op de schrijver. Lammers kreeg onder meer het verwijt pedofilieactivist te zijn.
Hij ontving daarna vele honderden berichten met haat, belediging en bedreiging. Het raakte de schrijver zichtbaar en hij trok zich terug als schrijver van het kinderboekenweekgedicht.
Het Openbaar Ministerie vervolgde vandaag vijf van die reageerders. Een tiener, twee moeders, een man uit Hoevelaken en een fitnessinstructeur. De meesten met een blanco strafblad.
'Impulsief'
Zoals Joyce. Ze is vanuit Venlo naar de rechtbank in Utrecht afgereisd. Ze is net bevallen van haar tweede kind. Ze ontkent niet dat ze een privébericht aan Lammers gestuurd heeft. Ze ziet de tekst echter niet als een bedreiging.
Ze schreef: “Uitgeteerde pedo, jou zouden ze moeten ophangen, vies duivelsgebroed.” Tegen de rechter legt ze uit dat het niet bedoeld is als bedreiging, want dan had ze wel geschreven dat ze hem ging ophangen. Wel geeft ze toe dat ze dit bericht nooit had moeten sturen, ze heeft er spijt van. “Ik schreef het impulsief, maar dat kwam door de hormonen van de zwangerschap.” Daarnaast blijkt ze eerder dit jaar in een burn-out gezeten te hebben.
Ik wil niet dat kinderen die voor een gezellige voorleesmiddag komen, getuigen zijn van iemand die iets roept of een steen gooit
De officier van justitie schetst het beeld zoals dat begin dit jaar ontstond. Niet alleen kreeg Lammers honderden berichten, ook zijn foto werd verspreid op sociale media en zelfs zijn adres ging rond. De schrijver was bang dat er mensen naar zijn huis zouden komen om hem of zijn geliefden iets aan te doen, zo betoogde de officier.
Joyce zegt zelf dat ze dat soort zaken, zoals het openbaar maken van het adres van de schrijver, niet heeft gedaan.
Seksueel misbruik
Ook Sheryll is moeder van een jong kind. De emoties zitten hoog bij haar: “Ik heb zelf seksueel misbruik meegemaakt. En dat wil ik niet voor mijn dochtertje.” Ze geeft aan dat ze gewoon meeging in een draadje op Instagram, en dat was een impulsieve handeling. Zij noemde Pim een ‘vuile pedofiel’. “Als ik hem ooit mijn kindjes iets zie voorlezen, gooi ik een steen naar zijn hoofd.” Zij zette bij haar bericht emoticons van een bijl.
Jonathan gaat in de rechtbank diep door het stof. De 32-jarige fitnesscoach geeft grif toe dat hij niet zo doordacht heeft gehandeld, het was vooral uit emotie. “Dit had eigenlijk niet moeten gebeuren.” Hij heeft zich wel in de zaak verdiept en het artikel op Reactoniar.nl gelezen. Op Instagram schrijft hij: “Jij bent aan de beurt, jonge.” En doet een plaatje van een mes bij. Op de vraag van de rechter of hij nu op de blaren zal moeten zitten geeft hij direct een bevestigend antwoord. En dat is voor het eerst want de man heeft een blanco strafblad.
Floris is de enige die glashard ontkent dat hij een tekst op Instagram heeft gezet. Het was wel zijn account waarop stond: “Hoerezoon als ik jou vind maak ik je kapot, zieke geest.” Maar dat heeft hij dus echt niet zelf geschreven, zo bezweert hij. In die tijd lag hij thuis op de bank met gescheurde kruisbanden, opgelopen bij het voetbal. Vrienden liepen tijdens zijn ziekbed de deur plat bij de onfortuinlijke tiener. Eén van die vrienden moet zijn telefoon gepakt hebben - “Nee, echt er zat geen pincode op” - en vervolgens via Instagram het bericht verstuurd hebben. De officier van justitie gelooft er niets van en vindt het allemaal erg ongeloofwaardig. Toch sprak de rechter hem vrij.
Een 22-jarige man uit Hoevelaken komt niet opdagen in de rechtbank. Bij de politie heeft hij eerder verklaard dat hij het maar gek vindt dat de politie zoveel tijd besteedt aan deze zaak. Zijn opmerking ‘Jij gaat dood, jonge’, vindt hij geen bedreiging, want immers iedereen gaat een keer dood.
Slachtofferverklaring
Schrijver Pim Lammers was zelf niet bij de zaak aanwezig. Wel las de officier van justitie namens hem een slachtofferverklaring voor. Daarin zegt de schrijver dat hij het leukste beroep van de hele wereld had, maar dat het plezier in schrijven weg is. Hij durft geen lezingen meer te geven. “Ik wil niet dat kinderen die voor een gezellige voorleesmiddag komen, getuige zijn van iemand die iets roept of een steen gooit”, zo stond in zijn tekst.
Volgends Lammers is er sprake van een vooropgezet plan uit conservatief en extreemrechtse hoek om haat te zaaien. De mensen die terecht staan, zijn volgens hem slechts gebruikt als pionnen.
Het Openbaar Ministerie eiste tegen alle vijf de verdachten een taakstraf van 50 uur, of 25 dagen hechtenis. Eén van de advocaten hekelde het OM, uit de vele honderden bedreigingen kiest het OM er slechts vijf uit om te vervolgen. “Dat lijkt op willekeur”, betoogde de advocaat. Het OM gaf aan dat lang niet iedereen achterhaald kon worden.
De advocate van Sheryll eiste vrijspraak, zij meent dat er nooit sprake geweest is van een serieuze dreiging tegen het leven van de schrijver, noch dat er sprake was van een serieuze kans op ernstig letsel. Volgens haar kan er dan nooit sprake zijn van bedreiging. “Ze stond niet voor zijn deur, ze schreef op Instagram”, zei ze.
De rechter ging daar niet in mee. Sheryll kreeg de zwaarste straf, 60 uur taakstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Ze kreeg de straf omdat haar bericht openbaar was, terwijl de anderen een privébericht gestuurd hebben.
De andere drie verdachten kregen een taakstraf van 50 uur, waarvan de helft voorwaardelijk.