Eerste zonneveld – met duizend zonnepanelen - in Utrecht opgeleverd

© Gemeente Utrecht / Thijmen Meijer
Utrecht - Zonneveld Meijewetering, het eerste zonneveld in gemeente Utrecht, is geopend. Het veld ligt vlakbij de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Bij de opening waren wethouder Lot van Hooijdonk (klimaat en energie), gedeputeerde Huib van Essen (ruimtelijke ordening, klimaat en energie) en hoogheemraad Nanda van Zoelen (klimaatadaptatie) en de betrokken bewoners.
De zonnepanelen moeten 475.000 kilowattuur aan stroom gaan leveren, daar zou je volgens de gemeente zo'n 200 huishoudens mee moeten kunnen voorzien van stroom. In totaal staan er bijna duizend panelen. De stroom gaat niet de wijk in, maar naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Ondanks dat de stroom niet hun kant opkomt, kunnen buurtbewoners wel meeprofiteren van het zonneveld: omwonenden kregen eerder de kans om deelnemer te worden. Dat kon door obligaties, waarbij je als buurtbewoner vaste rente krijgt, of door mede-eigenaar te worden. Daar bleek veel animo voor te zijn: twee derde van het zonnepark is in handen van de buurt.
© Gemeente Utrecht / Iris Wijngaarde
Nanda van Zoelen van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) vertelt over de directe levering van stroom aan het rioolwaterzuiveringsbedrijf. “Het omzeilt het probleem van overbelasting van het elektriciteitsnet. Het is bovendien een mooi voorbeeld voor hoe we dit in de toekomst ook bij andere rioolwaterzuiveringen kunnen realiseren.”

Rolverdeling

Het heeft even geduurd voordat de zonnepanelen op het veld stonden. Het initiatief voor het duurzame park kwam vanuit een groep bewoners uit de wijk Terwijde in Utrecht. Samen met de Utrechtse energiecoöperatie Energie-U en HDSR maakten zij een plan voor de ontwikkeling. Energie-U is tevens voor een derde eigenaar van de panelen, HDSR twee derde.
De gemeente Utrecht gaf aan dat deze locatie geschikt was. "De bewoners waren meteen enthousiast. De weg om het zonneveld te realiseren was lang, dat vonden de bewoners ook. Maar ze hebben doorgezet en het doel is bereikt: een zonnepark in eigendom van bewoners."
De gemeente Utrecht vindt het belangrijk dat minimaal 50 procent van de opbrengst naar de bewoners gaat. “Een mooie ontwikkeling dat dit bij dit eerste zonneveld gelukt is”, aldus wethouder Van Hooijdonk.
"Dit project was heel leerzaam", blikt de gemeente terug. "De volgende zonneveldprojecten (geluidswal A12 Veldhuizen en Haarrijnseplas) hebben geprofiteerd van het uitzoekwerk dat nodig was voor Meijewetering en de kennis die binnen de gemeente is opgebouwd."