Komende jaren vaker hinder op werkdagen door onderhoud aan spoor

Utrecht - ProRail zegt de komende jaren vaker overdag en doordeweeks aan het spoor te moeten werken. Reizigers zullen hier volgens de spoorbeheerder hinder van ondervinden. Personeelstekorten en een enorme toename van werk aan het spoor zijn de belangrijkste reden waarom onderhoud niet meer alleen in weekenden en vakanties gepland wordt.
Spooraannemers voeren normaal gesproken het onderhoudswerk aan het spoor zo veel mogelijk uit in periodes waarin zo min mogelijk mensen reizen. Maar daar komt dus noodgedwongen een eind aan. ProRail betreurt het dat reizigers de dupe worden van de onderhoudswerkzaamheden. "Maar we kunnen niet anders, omdat we in de zomervakantie ontzettend veel mensen nodig hebben voor grote spoorprojecten in Amersfoort en Ede".
Aan het station en het spoor in Amersfoort wordt al jaren gewerkt en pas in 2026 zijn die werkzaamheden als het goed is afgerond. Onder meer het stationsplein en de ondergrondse fietsenstalling worden de komende jaren aangepakt. Ook wordt bijna 5 kilometer spoor vernieuwd, komt er een voertuigenstalling voor de afdeling incidentenbestrijding en moet er een voedselbos komen tussen het spoor en de Enk. Begin dit jaar werden daarvoor de eerste bomen geplant.
Begrip van NS
De NS zegt de hinder op het spoor vervelend te vinden voor reizigers, maar heeft ook begrip voor de situatie waar ProRail mee te maken heeft. "Het druk bereden spoor in Nederland moet goed worden onderhouden. We horen ook over de onzekerheden bij ProRail, zoals een krappe arbeidsmarkt en de beschikbaarheid van materialen, waardoor het werk soms moet worden uitgesteld of vaker overdag moet gebeuren", aldus een NS-woordvoerder.
ProRail meldt dat de hinder op het spoor in 2024 in eerste instantie vooral in Friesland merkbaar zal zijn, maar ook last kan geven op andere plekken in Nederland. Vanaf 2025 zal het onderhoud overdag zich uitbreiden naar andere spoortrajecten elders in het land. Daarover is de spoorbeheerder momenteel in gesprek met uitvoerders.
Ook reizigersorganisatie Rover heeft gereageerd op het nieuws. Zij snappen de maatregel, maar vinden het wel belangrijk dat er altijd vervoer mogelijk blijft voor reizigers. Verder roepen ze ProRail en NS op alles zo "reizigersvriendelijk" mogelijk te doen. "Als nu al duidelijk is dat er volgend jaar zoveel impact zal zijn, dan kun je alvast oplossingen bedenken om het goed te organiseren."