Krakers Utrechtse Croeselaan vertrekken: 'Wij gaan weg, maar de strijd gaat door'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Aan de kraakactie op de Utrechtse Croeselaan komt een einde. Volgens de actiegroep heeft de gemeente voldoende stukken aangeleverd die aantonen dat er op korte termijn kwetsbare groepen in de panden zullen trekken. Om die huisvesting niet in de weg staan, zal het pand vrijdag leeg én schoon opgeleverd worden. "Wij vertrekken, maar de strijd gaat door!", staat in een persverklaring op de linkse berichtensite Indymedia.
De krakers zeggen het spijtig te vinden dat ze niet met de gemeente konden samenwerken. "Het is jammer dat we dit bewijs nu pas, nota bene in de stukken voor de rechtszaak, hebben ontvangen. We hebben meerdere keren gepoogd met de gemeente samen te werken, echter stonden zij hier niet voor open."
Volgens de krakers heeft de huisvesting van de kwetsbare groepen hierdoor vertraging opgelopen. "We hadden de stukken graag eerder ingezien, dan waren de aangifte en het juridische proces niet nodig geweest. En dat had veel gemeenschapsgeld gescheeld."
De mensen die de krakers de afgelopen tijd steunden, worden in de verklaring bedankt. "Wij zijn tevreden met het statement wat we hebben kunnen maken tijdens onze bewoningen van de woningen, vanaf en tijdens het woonprotest. We willen nogmaals benadrukken dat deze woningen zijn gekraakt als protest tegen de sloop, verkoop en leegstand van sociale huurwoningen. En als protest tegen de sloop van de Croeselaan."

Vijf gekraakte woningen

De gemeente Utrecht bevestigt dat de actiegroep van plan is de gekraakte panden vrijdag te verlaten. De krakers namen 13 augustus hun intrek in vijf leegstaande woningen aan de Croeselaan. De actie vond plaats terwijl er in de straat ook een demonstratie tegen het woonbeleid was gepland.