Problemen met criminele vreemdelingen groter en grimmiger, Dijksma benadrukt noodzaak bij staatssecretaris

Utrecht - Utrecht wil zo snel mogelijk een einde maken aan de overlast van veiligelanders op de Kop van Lombok en andere delen van de stad. Dat schrijft burgemeester Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad. Ze onderzoekt de mogelijkheid om het verblijfsontzegginggebied uit te breiden. Ook wil ze opnieuw flexibel cameratoezicht, verlenging van de inzet van winkelstewards en wordt een flexteam van gemeentelijke handhavers ingezet.
De overlast is toegenomen en de aard van de incidenten wordt grimmiger. Maar alleen lokale maatregelen zijn niet genoeg, stelt Dijksma. Samenwerking met landelijke partijen is volgens haar essentieel om tot een oplossing te komen. Daarom heeft de burgemeester vandaag opnieuw contact gehad met de staatssecretaris over "een repressieve, strafrechtelijke aanpak van overlastgevende en criminele asielzoekers en vreemdelingen". In het gesprek heeft ze gepleit voor "een sterkere verbinding" met het team van de Coördinator Nationale Aanpak Overlast.
Het onderhoud met de staatssecretaris was bedoeld om de urgentie nog eens te benadrukken en de samenwerking te verbeteren, licht een woordvoerder toe.
Lik-op-stuk
Het doel is om het voor de harde kern overlastgevers onmogelijk te maken door Nederland rond te trekken en daarbij ongrijpbaar te blijven. "Dat betekent dat, in lijn met de Utrechtse aanpak, waarbij aandacht is voor zorg én veiligheid, de komende periode voor deze groep meer inzet wordt gepleegd op repressie en op een lik-op-stuk beleid. Dit beleid is gericht op het snel, zorgvuldig en effectief afhandelen van zaken door politie en justitie", schrijft Dijksma.
De Kop van Lombok was de afgelopen tijd het decor van onder meer steek- en vechtpartijen, winkeldiefstallen, zakkenrollerij. Het bestuur van de Ulu-moskee, bewoners en winkeliers zijn de overlast van rondhangende groepen jonge mannen meer dan zat. Met een brandbrief aan het college van burgemeester en wethouders vraagt het moskeebestuur aan de gemeente om snel met maatregelen te komen.
Overlastgevende vreemdelingen
De recente overlast wordt veroorzaakt door een groep overlastgevende vreemdelingen van buiten de Europese Unie, aldus Dijksma. "Ik constateer dat de overlast op steeds meer plaatsen in de stad plaatsvindt en dat de aard van de incidenten, waar ook meerdere personen bij betrokken zijn, grimmiger wordt."
Uit een eerdere analyse van identieke problemen op het nabijgelegen Stationsplein (Bollendak) bleek dat het ging om vier overlastgevende groepen: verslaafde lokale dak- en thuislozen, de lokale jeugd, Oosteuropeanen en de groep vreemdelingen. De laatste groep heeft een groot aandeel in de overlast en incidenten op meerdere plekken in de stad. Het is volgens de gemeente een wisselende groep, variërend van 5 en tot 25 jongvolwassen mannen (18-30 jaar) uit voornamelijk Algerije, hoewel de afkomst niet in alle gevallen vast te stellen is.