'Utrechtse horeca-afperser betrokken bij nog zeven afpersingen'

Iemand van de EOD onderzoekt de gevonden granaat
Iemand van de EOD onderzoekt de gevonden granaat © Koen Laureij
Utrecht - De man uit Geldermalsen die vorige maand werd opgepakt op verdenking van het afpersen van meerdere horecaondernemers in Utrecht, heeft mogelijk nog meer ondernemers afgeperst. Het OM heeft de voorlopige verdenking uitgebreid met zeven nieuwe zaken.
Het gaat om afpersingen in Geldermalsen, Tiel, Rotterdam, Eindhoven en Culemborg tussen 29 mei en 15 juni van dit jaar, laat het OM weten. De slachtoffers zijn onder meer juweliers en kappers. In Utrecht betrof het drie horecaondernemers.

Afpersingen in Utrecht

Eerder maakte de politie bekend dat de verdachte meerdere Utrechtse horecaondernemers zou hebben benaderd. Hij eiste een bedrag van 3200 euro in bitcoins; als de ondernemer dat niet zou betalen, dan zouden criminelen hun pand beschieten of een handgranaat voor de deur leggen, waarna de burgemeester de zaak zou sluiten.
De afpersing kwam kort nadat een explosief was gevonden bij een horecazaak aan de Utrechtse Kanaalstraat. Daarop sloot burgemeester Sharon Dijksma het etablissement. Eerder besloot de burgemeester die dertigdaagse sluiting niet te verlengen.

Twee maanden langer vast

De verdachte uit Geldermalsen blijft ondertussen langer vastzitten: de rechter-commissaris heeft zijn voorarrest vorige week met zestig dagen verlengd. Op 18 oktober zal hij zich voor het eerst voor de rechter moeten verantwoorden.