Wandelend Utrecht plasticvrij maken: ‘plandeldag’ gaat voor 2000 zwerfafvalvrije straten

© RTV Utrecht
Utrecht - Vorig jaar ruimde Anton Damen met een team vrijwilligers in een dag meer dan 900 straten op, in het kader van het 900-jarig bestaan van Utrecht. Iets dat jaarlijks moet gaan terugkomen, vindt Damen. Daarom organiseert hij vandaag opnieuw de Utrechtse ‘plandeldag’; plastic rapen en wandelen. Dit jaar stelt Damen als doel 2000 straten plasticvrij te maken. “Als we dat halen, dan gaan we volgend jaar voor een wereldrecord.”
Het idee om met een team plastic te rapen als hobby bestond al een paar jaar. De trend is overgewaaid uit Zweden. Zogenaamde ‘ploggers’ joggen en ruimen tegelijkertijd zwerfafval op. “Maar dat kan toch ook wandelend?”, vroeg Damen zich af. En zo bedacht hij met een groepje enthousiastelingen zijn eigen samentrekking. Vanuit de wijk Lunetten trokken de eerste ‘plandelaars’ de straten op om alle stoepen, stegen en wegen, plasticvrij te maken.

2000 straten

Na het succes van vorig jaar durft Damen met zijn tweede editie groter te dromen. “Het is nu een feest los van het 900-jarig bestaan, dat is op zichzelf al een upgrade.” Nu wil de initiatiefnemer naar de 2000 straten, een ruime verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. “Ik geloof dat het kan. We zien nu al zoveel aanmeldingen. En als we de 2000 halen, dan komt er volgend jaar een notaris bij en gaan we voor een wereldrecord”, vertelt Damen enthousiast.
Naast het grotere aantal, is de plandeldag op meer plekken in de stad te vinden dan vorig jaar. Zo kan een volle vuilniszak worden geruild voor poffertjes op het Berlijnplein en in het Griftpark. En kan de film Wall-E worden bezocht in ruil voor een volle plandelbingokaart in het filmtheater aan de Slachtstraat.
Toch is die beloning niet het belangrijkste volgens Damen. “Het gaat vooral om de aanstekelijkheid van het opruimen. We moeten laten zien dat als we met z’n alle de schouders eronder zetten, het hartstikke leuk kan zijn.”
Dat het ook andere opruimhobbyisten aanzet tot het nemen van initiatief, blijkt uit de aanmeldingen uit andere steden. “Vanuit Eindhoven komen bijvoorbeeld de ‘troeptroopers’. Zij willen volgend jaar ook een plandeldag in hun stad organiseren”, licht Damen toe. “Ook komen er groepen uit Leusden, Haarlem en Renkum naar Utrecht toe om aan de eerste echte plandeldag deel te nemen.”

Schoonmaakstrava

Om bij te houden hoeveel straten er uiteindelijk worden schoongemaakt, wordt gebruik gemaakt van een app. Deze applicatie, die lijkt op de hardloopapp Strava, markeert de straten die zijn schoongemaakt. Vorig jaar werd 13 procent van de Utrechtse straten gemarkeerd als plasticvrij.
“Ieder procent dat we hierboven zitten, zou geweldig zijn en ik geloof dat dat gaat lukken. Toch gaat vooral om het omdenken en niet om de grootte. Je hoeft de app niet aan te zetten en je hoeft niet de hele middag honderden straten langs te gaan. Als je vijf minuten door je eigen straat gaat en drie blikjes oppakt, doe je ook mee”, benadrukt Damen.