Na 25 jaar is Scholieren.com véél meer dan een website om boekverslagen te jatten

Jon Geerars (links), oprichter van Scholieren.com, en blogger Naomi Zillig (rechts)
Jon Geerars (links), oprichter van Scholieren.com, en blogger Naomi Zillig (rechts) © RTV Utrecht / Evie Westland
Utrecht - Talloze scholieren moet Jon Geerars al gered hebben van een nachtelijke paniekaanval. Precies 25 jaar geleden, in de begindagen van het internet, richtte hij Scholieren.com op om boekverslagen met medeleerlingen uit te kunnen wisselen: een dienst die gretig aftrek vond bij de gemiddelde scholier die kampte met een gebrek aan motivatie of planningsvaardigheden. Inmiddels is de website uitgegroeid tot een heuse redactie in Utrecht met elf vaste medewerkers en vijftig betrokken jongeren.
"Het begon allemaal als een huiswerk-uitwisselingsdienst", vertelt Geerars in een redactieruimte met microfoons, statief en een groot videoscherm. Inderdaad: de tijden van enkel boekverslagen uitwisselen liggen allang achter hem. Er zijn 'TikTok content-creators', er is een blogredactie en een videoredactie. "We maken van alles, als het maar voor de doelgroep interessant is."
Als tiener vond Geerars het maar zonde dat de boekverslagen waar hij hard aan werkte uiteindelijk in een stoffige lade van de docent belandden. "Daarom wisselde ik vaak mijn verslagen met klasgenoten uit via floppy's."
Dat is een kwarteeuw geleden en écht een andere tijd, blijkt ook wel uit de glazige blik van blogredacteur Naomi Zillig (20). "Een floppy?"

Even een lesje computergeschiedenis dan: de floppy disk of diskette was een voorloper van de huidige usb-stick. Het was een schijfje dat in je pc kon doen en waar je je bestanden op kon slaan. Wie nooit met een floppy heeft gewerkt, kan de beeltenis ervan toch herkennen: het 'opslaan'-icoontje in Microsoft Word is een floppy.

Oudgedienden in internetland

De website is een echte klassieker: Scholieren.com bestond al voordat bekende platforms als nu.nl en YouTube het online levenslicht zagen, en heeft inmiddels een succesvol verdienmodel. Niet veel sites kunnen hetzelfde zeggen, weet Geerars. "Er zijn nog een paar oudgedienden in internetland, zo even uit mijn hoofd: Tweakers, Bokt en Girlscene."
De inkomsten komen binnen via advertenties: het begon met simpele banners, maar inmiddels denkt de redactie ook actief mee over campagnes. "We werden al snel benaderd door adverteerders, omdat wij een doelgroep bereiken die zij vaak lastig kunnen vinden."
De website in 1998.
De website in 1998. © scholieren.com

Mentale gezondheid

Wat begon als huiswerkuitwisseling is inmiddels meer een kennisplatform geworden, met ruimte voor persoonlijke verhalen. Zo schrijft blogger Naomi graag over mentale gezondheid, een onderwerp dat de scholieren van nu veel bezighoudt. "Ik heb laatst een briefuitwisseling geschreven met een andere scholier, waarin we over ons autisme praten. Ik ben altijd heel eerlijk en open en heb het idee dat het taboe minder groot is dan vroeger."
Ze is net scholier af, normaal gesproken het moment dat de bloggers afscheid nemen van de redactie. Toch mag ze nog blijven, omdat ze een tussenjaar neemt voordat haar studie begint. "Dit is echt het ideale bijbaantje en ik denk dat ik me ook meer ontwikkel dan leerlingen die bijvoorbeeld in een supermarkt werken." Ook als ze volgend jaar studeert, hoeft ze geen afscheid te nemen van het werk: naast Scholieren.com bestaat inmiddels ook zustersite Studenten.com.
In tegenstelling tot de meeste van haar collega's, ambieert Naomi geen carrière in de journalistiek: ze gaat Social Work aan de Hogeschool Utrecht studeren. "Maar voor de anderen is het vaak een hele mooie springplank. Er werken oud-collega's van Scholieren.com bij het AD, nu.nl en Villamedia (het vakblad voor de journalistiek, red.)."
Geerars: "Onze redactie is een leerschool voor alles wat je niet op school leert. Het is bedacht op hoe een zeilschool is ingericht: je leert de kneepjes van het vak bij ons en zodra je het zelf kunt, draag je de kennis weer over aan de volgende generatie."

Frauduleus

Hij had natuurlijk nooit verwacht dat zijn uit de hand gelopen hobbyproject van 25 jaar geleden inmiddels een geoliede redactie zou zijn. "Toch klopt het terugkijkend allemaal wel. Ik ben nog steeds veel bezig met pielen met techniek, wat ik het allerleukst vind. Het internet verandert snel, het is nooit saai. Het is voor mij de ideale baan."
En docenten? Zelfs die hebben zijn platform naar eigen zeggen omarmd. "Vroeger werd het nog gezien als iets frauduleus, maar met de opkomst van Artificial Intelligence zien steeds meer docenten het belang ervan om samen te werken. Kijk, stiekem is het voor scholieren nog altijd fijn als er docenten zijn die niet van het bestaan van internet weten, maar die worden steeds zeldzamer. Daarom geven we ze handvatten om te laten zien hoe je onze website gebruikt als hulpmiddel. Docenten zien ons niet langer als de vijand."