Hoe de toerismeminister van Kaapverdië bij een kleine Utrechtse reisorganisatie belandde

Rechts de Kaapverdische minister van Toerisme, links Joshua van Eijndhoven
Rechts de Kaapverdische minister van Toerisme, links Joshua van Eijndhoven © Voya Travel
Utrecht - Toen Joshua van Eijndhoven zijn reisorganisatie oprichtte, had hij niet gerekend op een minister over de vloer. Toch gebeurde dat vandaag. Niet een Nederlandse, maar de Kaapverdische minister van Toerisme kwam een contract tekenen. De afspraak? Het bedrijf gaat een ton investeren in het land.
Het was een bliksembezoekje van minister Carlos Duarte Santos aan de Kromme Nieuwegracht in Utrecht. Zijn vlucht was wat vertraagd, waardoor hij de pers na afloop niet te woord kon staan. Dat hij blij is met de deal met Voja Travel kon hij nog net kwijt.

'Verliefd op het land'

Vlak nadat minister Santos de deur achter zich heeft dichtgetrokken, laat Van Eijndhoven trots de ondertekende contracten zien. Ze zijn dubbelzijdig bedrukt: de ene kant Engels, de andere Portugees. "We zijn er heel trots op", aldus de CEO.
Het bezoek van vandaag heeft een lange voorgeschiedenis, legt Van Eijndhoven uit. In 2011 was hij op vakantie in Kaapverdië en toen sloeg naar eigen zeggen de vonk al over. "Ik werd toen echt verliefd op het land." Toen hij eind 2017 zijn eigen reisorganisatie startte was Kaapverdië een logische keuze als één van de bestemmingen.
Tegelijkertijd wilde hij graag bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Lastig, in de niet-zo-duurzame reisbranche met vervuilende vluchten naar verre oorden. Daarom investeert het bedrijf 8 procent van zijn winst aan verduurzaming in de landen waarheen gereisd wordt.

Zonnecentrales

Toen Santos dat te horen kreeg, wilde hij graag eens afspreken. "Vanuit ons lokale netwerk kregen we ineens een belletje dat de minister langs wilde komen." Uiteindelijk leidde dat tot de harde afspraken die vandaag gemaakt werden. Voja Travel gaat 100.000 euro investeren in de verduurzaming van het land.
Daarmee worden in eerste instantie zonnepanelen op de daken van accommodaties geïnstalleerd. "Zo slapen reizigers energieneutraal en wordt bovendien extra groene energie teruggeleverd aan het net", legt Van Eijndhoven uit. Dat is volgens hem belangrijk, want momenteel is minder dan 20 procent van de energievoorziening in het land hernieuwbaar, de rest komt van met name vervuilende dieselgeneratoren."
Zelfs de grootste idealisten zijn op dat vlak niet bereid hun gedrag aan te passen
Joshua van Eijndhoven, oprichter Voja Travel
Een mooi streven natuurlijk, maar het roept de vraag op of het wel zin heeft. De bestemming wordt weliswaar duurzamer, maar mensen moeten alsnog minimaal 6 uur vliegen. Is het niet veel beter om gewoon niet te vliegen?
"Natuurlijk", stemt Van Eijndhoven in. "Maar zo werkt het simpelweg niet. Mensen blijven voorlopig toch wel vliegen, want ze willen op vakantie. Zelfs de grootste idealisten zijn op dat vlak niet bereid hun gedrag aan te passen."
Beter is het daarom te kijken naar wat wél gedaan kan worden. "Er wordt vaak gefocust op wat niet kan. Wij als reisorganisatie kunnen vliegen niet ineens duurzaam maken, maar we kunnen wel bijdragen aan de verduurzaming van vakantiebestemmingen."

Verantwoordelijkheid nemen

Met het bezoek van minister Santos werd daarvoor een eerste stap in gezet. Het is de bedoeling dat de investeringen de komende jaren nog verder oplopen en dat er ook geïnvesteerd wordt in de vier andere bestemmingen: de Azoren, Madeira, de Canarische Eilanden en de Caraïben.
Als het aan Van Eijndhoven ligt volgen andere reisorganisaties snel. "De voetafdruk van de reisbranche is negatief. Reisorganisaties moeten daarin hun verantwoordelijkheid nemen." Wie weet krijgen ook zij dan een minister over de vloer.