Economie krimpt, maar niet in Utrecht

Utrecht - We zitten in een recessie, werd vorige week bekend. Maar hoe gaat het op regionaal niveau? Met Utrecht is het nog niet zo slecht gesteld, blijkt uit CBS-cijfers over het tweede kwartaal.
Net als in Friesland, Flevoland, Noord-Holland en Noord-Brabant groeide de economie in Utrecht juist met 1 procent. Onze provincie heeft vooral een relatief grote ICT-sector en doet het goed in de zakelijke dienstverlening.
Utrecht
Uit de Utrecht Monitor bleek in mei dat Utrecht het hoogst scoort op de EU-ranglijst van economisch competitieve regio's. In Utrecht woont de hoogstopgeleide beroepsbevolking. Er zijn 301.000 banen voor 362.000 inwoners. De arbeidsmarkt is het krapste van Nederland. Utrecht heeft de grootste tekorten binnen de zorg.
Uit de cijfers bleek destijds ook dat ondernemers steeds vaker in financiële problemen komen door bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne, de inflatie en de gevolgen van de corona- en energiecrisis.
Uit de nieuwste CBS-cijfers blijkt de regio Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, ook nog een stijger. De bedrijvigheid werd 2 procent groter door het herstel van de luchtvaart na de coronapandemie.
Forse krimp in Groningen
Van alle provincies kende Groningen de sterkste economische krimp, vooral door het afbouwen van de gaswinning in die provincie. Het gaat om een krimp van 13 procent vergeleken met de maanden april, mei en juni van vorig jaar.
De gaswinning uit het Groningerveld stopt vanaf 1 oktober helemaal. Volgend jaar gaan de gasputten echt dicht. Buiten de gaswinning om groeide de economie in Groningen wel, met ongeveer 1 procent. Hoge energieprijzen zorgden ook voor een krimp van 4 procent in de Groningse regio Delfzijl en in de Noord-Hollandse IJmond kromp de economie met 6 procent. Dat is de plek waar Tata Steel zit.
Ook de economie van West-Brabant werd kleiner (-2 procent) door krimp van de industrie- en vervoerssector. De sterke industriesector in Zuidoost-Brabant - het gebied in en rondom Eindhoven - zorgde juist voor een flinke groei van 3 procent. Het type industrie in deze regio’s is minder gevoelig voor hoge energieprijzen.
De economie van Zuid-Holland bleef in omvang gelijk maar dat gold niet voor alle regio’s binnen de provincie. In de regio rondom Den Haag zorgde vooral de groei van de overheid ervoor dat de economie 2 procent groter werd. In Rijnmond was juist sprake van lichte krimp. Ook in Delft en Westland kromp de economie licht, in deze regio had met name de tuinbouw veel last van de hoge energieprijzen.
In de provincies Zeeland, Overijssel en Limburg kromp de economie een stuk lichter, met zo'n 1 procent. De krimp komt vooral doordat de industrie daar veel last heeft van de hoge energieprijzen.
Vorige week kwam het CBS met cijfers over de hele Nederlandse economie. Die kromp afgelopen kwartaal met 0,3 procent. Daarmee zit Nederland nu in een recessie, omdat de economie het kwartaal daarvoor ook kleiner werd. Economen verwachten echter niet dat er een nieuwe crisis aankomt.