Krakers Croeselaan willen panden pas over maand verlaten: 'Wij wijken niet voor tijdelijke huur!'

Utrecht - De krakers die in Utrecht vier leegstaande panden aan de Croeselaan hebben gekraakt, laten weten op 17 september te willen vertrekken. Het bericht van de krakers volgt op een brief van wethouder Dennis de Vries aan de gemeenteraad. Daarin geeft de wethouder aan dat de krakers duidelijk was gemaakt dat ze de panden op 18 augustus moesten verlaten.
De krakers zijn op 13 augustus in de woningen getrokken, die op dat moment al maanden leegstonden. De woningen zijn eerder aangekocht door de gemeente, omdat ze op termijn worden gesloopt voor nieuwbouw. De krakers zeiden met hun actie te protesteren tegen het woonbeleid van de gemeente. Ze vinden het schandalig dat de woningen leegstaan terwijl er een wooncrisis is.
Kwetsbare doelgroepen
De gemeente kaatste de bal al snel terug door te zeggen dat de woningen tijdelijk zouden worden verhuurd aan kwetsbare doelgroepen zoals statushouders en mensen die uitstromen uit de maatschappelijke opvang. De Vries geeft in een brief aan de gemeenteraad aan dat het langer duurde dan gedacht om huurders te vinden. De gemeente heeft volgens de wethouder nog niet eerder op deze manier woningen toegewezen aan kwetsbare doelgroepen en liep tegen meer problemen aan dan van tevoren was ingeschat.
De gebeurtenissen volgden elkaar daarna in rap tempo op. Want volgens de gemeente zijn twee dagen voordat de kraakactie begon kandidaat huurders voor de panden gevonden. Door de kraakactie zouden die voorlopig niet in hun woningen kunnen. De krakers werden er dus van beschuldigd dat ze de huisvesting van kwetsbare groepen tegenhielden.
Aanvankelijk leek de lucht wat te klaren. Afgelopen donderdag was er een gesprek tussen de krakers en de gemeente. Daar hielden de krakers in eerste instantie een goed gevoel aan over, laten ze weten. "We gaven aan dat we met alle liefde de ruimte willen geven aan de kwetsbare doelgroepen en dat we ook de ruimte willen bieden om alle nodige toegang tot de panden te faciliteren die nodig is om de panden bewoonklaar te maken."
Gemeente wil krakers weg
Maar na het gesprek van donderdag gaat het alsnog snel mis. De gemeente wil dat de krakers een dag na dat gesprek al vertrekken. De krakers vrezen dat de panden na hun vertrek eerst een maand antikraak worden verhuurd voordat de kwetsbare huurders in de woningen trekken. De krakers zijn juist fel tegen antikraak. Ze zien dat als het slechtst mogelijke alternatief voor sociale huur, omdat mensen die antikraak huren altijd in korte tijd uit hun woning kunnen worden gezet.
"Mensen die recht hebben op een sociale huurwoning, worden zo gedwongen hun huurrechten op te geven en onder precaire omstandigheden te wonen", schrijven zij in een verklaring. "Laat ons even heel duidelijk zijn: wij wijken niet voor tijdelijke huur!" De krakers willen daarom tot 17 september blijven en pas plaatsmaken als de kwetsbare huurders klaar zijn om in de panden te trekken.
De Vries lijkt niet van plan om aan dat scenario mee te werken. "Omdat de panden naar de mening van de gemeente oneigenlijk gebruikt worden, wordt een civiele procedure gestart", schrijft de wethouder aan de gemeenteraad. "Hierdoor kan een rechterlijke toets plaatsvinden met voor de gemeente als doel dat de panden op korte termijn gebruikt kunnen worden door de beoogde huurders. Om deze procedure te ondersteunen, overweegt de gemeente aangifte te doen."
In een eerdere versie van dit artikel stond dat wethouder Linda Voortman een brief over de kwestie naar de gemeenteraad had gestuurd. Dit bleek een fout van de gemeente. De verantwoordelijk wethouder op dit dossier is Dennis de Vries.