Lowlands-warming-up voor John Coffey in thuishonk dB's

© RTV Utrecht / Bas Teunissen
Utrecht - Morgen staan ze op Lowlands, maar daarvoor moest nog wel even geoefend worden. Dat deed John Coffey gisteravond 'thuis', in het Utrechtse dB's, en iedereen was uitgenodigd. Familieleden, kinderen van de bandleden en een kleine tweehonderd diehardfans zagen dat het goed was.
"Waar moeten we gaan staan?", vroegen de eerste bezoekers nog wat onwennig tijdens de openbare "Lowlands-warm-up". Het tl-licht in de zaal brandde nog en de instrumenten stonden in een cirkel midden op de vloer en niet op het podium. Van zanger David Achter de Molen mocht het publiek gaan staan waar ze wilden. "Misschien hier op het podium, dan kom je daar ook eens een keer."
Wat volgde was een snoeiharde oefensessie, nog steeds onder tl-licht, die een enkele keer werd onderbroken door onderling overleg of een vraag aan het publiek of het zo goed was. Twee sessies waren er gisteravond in dB's, waarbij elke keer honderd man de band van dichtbij over de schouders kon kijken. "Ik vond het heel leuk", zegt Achter der Molen vandaag. "Het is ergens wat ongemakkelijk, want er staan allemaal mensen om je heen en het is een heel intiem inkijkje ineens. Maar dat maakt het ook wel weer grappig. Het wordt bijna een soort cabaretshow met zijn allen."
De openbare oefensessie werd min of meer uit nood geboren. De nieuwe plaat komt morgen uit en megafestival Lowlands is daarmee de zogenoemde releaseshow. Maar Lowlands is behoorlijk massaal en de band wilde er thuis in Utrecht toch ook wel wat aandacht aan besteden. Een extra show had natuurlijk gekund, maar dit was leuker, vindt Achter de Molen. "Überhaupt, als je ons allemaal vraagt wat onze favoriete optredens zijn, dan zijn dat toch de kleine kroegen waar we een meter van mensen afstaan."
Dat wordt morgenavond laat wel anders, met een paar duizend man voor het podium. Maar goed, ook dat wordt een feest dat bij vertrek vroeg in de middag uit Utrecht al begint. "Zo'n festival wil je omarmen, want het is gewoon heel leuk geregeld voor artiesten. De backstage ziet er goed uit, ze hebben geweldig eten, dus het wordt ook gewoon een hele leuke dag met zijn allen. Het is ook met de voltallige bezetting, want bij zo'n groot optreden komt net iets meer kijken. Ik geloof dat wij morgen met 23 man inclusief crew zijn. Dat zijn ondertussen ook allemaal halve vrienden. Dus het is een heel gezellig uitje ook, stiekem."
De Utrechtse rockband is dit jaar ineens terug van weggeweest. Zes jaar waren ze van de radar, omdat ze er klaar mee waren en iets anders wilden doen. In maart waren er al een paar kleine optredens en in mei een flink thuiskomstfeest op het Utrechtse Beton-T. In december volgt nog een groot optreden in de AFAS Live in Amsterdam en morgen dus een voorlopig hoogtepunt op Lowlands, met de presentatie van de nieuwe plaat FOUR.
Het is wel een pak van mijn hart, zegt zanger Achter de Molen. "Eindelijk komt die plaat uit. En mensen zien zo'n dag en die denken, nou leuk. Maar daar zit natuurlijk wel tweeënhalf jaar bloed zweet en tranen in. Dus morgen voelt voor ons wel als een soort van bevalling: eindelijk mag dat eruit waar je al heel lang mee bezig bent. Maar ik heb er zin in."