Slechts 1 Utrechtse gemeente volledig elektrisch, groen wagenpark nog ver weg

Knelpunten en uitdagingen
Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen wagenparken en de inkoop van voertuigen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) spelen er diverse uitdagingen. Serieus knelpunt is het tekort aan stroom. Er staat een dikke file op het elektriciteitsnet en die zal voorlopig niet oplossen. Ook is de laadinfrastructuur voor met name vrachtwagens beperkt.
Stap voor stap

Ambitie

Amersfoort
Nog niet zo snel
Eemnes
Prestatieladder
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) helpt een handje bij de verduurzaming. De CO2-Prestatieladder is een systeem dat zorgt voor een duidelijk inzicht in de eigen 'voetafdruk', reductiedoelen en maatregelen. De VNG ondersteunt gemeenten die hiermee aan de slag gaan en doet zelf ook mee aan de prestatieladder.
Het gaat dan dus niet alleen om het wagenpark, maar ook om het optimaliseren van de klimaatinstallatie, lampen vervangen voor led-lampen, beschikbaar maken van laadpalen, duurzame criteria bij aanbestedingen en het stimuleren van treinreizen en verminderen van vliegreizen.
Nieuwegein
VNG adviseert: samen optrekken
Vooral de laadinfrastructuur voor vrachtwagens is nog problematisch, geeft de VNG aan. Landelijk loopt de Nationale agenda laadinfrastructuur en de VNG denkt daarin mee. Met de toename van laadinfrastructuur zal de elektrificatie van gemeentelijke wagenparken makkelijker worden, verwacht de vereniging. De VNG adviseert gemeenten om samen op te trekken.
Houten
Veenendaal en Woerden
Op koers
De hamvraag is: halen gemeenten de klimaatdoelen? "De uitrol verloopt over het algemeen voorspoedig en voorziet in een tijdige invoering gelet op de klimaatdoelen", stelt de VNG. De vereniging zegt echter geen zicht te hebben op de elektrificatie van wagenparken van individuele gemeenten.