Gekraakte huurwoningen Utrechtse Croeselaan voorlopig niet ontruimd, OM gaat eerst aangifte beoordelen

Een kraker op het dak van de sloopwoningen.
Een kraker op het dak van de sloopwoningen. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Krakers hebben hun intrek genomen in vijf woningen aan de Croeselaan in Utrecht. Ze zeggen dat de beheerders van de panden er op 1 juli tijdelijke bewoners in zouden huisvesten en dat dat anderhalve maand later nog steeds niet is gebeurd.
Volgens een woordvoerder van de politie ging bij de actie een inbraakalarm af en zijn daarop meerdere eenheden naar de Croeselaan uitgerukt. De burgemeester is inmiddels op de hoogte gesteld. De kraakactie vond plaats terwijl er in de straat ook een demonstratie tegen het woonbeleid was gepland.
De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie zien op dit moment geen aanleiding om tot ontruiming over te gaan. De gemeente is eigenaar van de vijf panden en gaat aangifte doen. "Deze zal door het OM worden beoordeeld", laat een woordvoerder weten.
Het artikel gaat na de foto verder
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De krakers noemen het slopen van sociale huurwoningen in de huidige wooncrisis 'van de zotte'. De jarendertigwoningen aan de Croeselaan moeten onder meer wijken voor een park waar bewoners van nieuwbouwwoningen gebruik van kunnen maken. Het park zou het hart van een heel nieuwe wijk moeten worden.
In een verklaring stellen de krakers vooral boos te zijn op de lokale fractie van GroenLinks, die de doorslaggevende stem had bij het raadsbesluit over de sloop. "Dit gebeurde nog geen week nadat zij een woonprotest hebben ondersteund. Dit is uiterst hypocriet."
Over de huizen in het Utrechtse Beurskwartier is jaren gediscussieerd. De gemeente wil tussen de Jaarbeurshallen en de Croeselaan ruim drieduizend woningen en werkruimtes laten bouwen. Daarvoor moeten ongeveer honderd oude woningen worden gesloopt. Met name het deel van de goede sociale huurwoningen waar een parkje is gepland deed in de politiek en de samenleving stof opwaaien.