Politie vermoedt meer nepaanrijdingen en roept op melding te maken

Utrecht - Volledig overdonderd zijn ze vaak. En daarna is er ook schaamte. Slachtoffers van oplichters die een aanrijding in scène zetten om mensen geld afhandig te maken, melden zich lang niet altijd bij de politie. Terwijl dat wel belangrijk is om dit soort praktijken te stoppen. “We vermoeden dat er personen tussen zitten die dit trucje vaker uithalen om er zelf beter van te worden.”
Martijn van Dalen zag direct dat er iets niet in de haak was in de Utrechtse wijk Wittevrouwen. Een man op een scooter blijft achter een auto rijden tot de bestuurder linksaf slaat. "Toen probeerde de scooter er zich tussen de wurmen", vertelt hij. "Toen hij begon te schreeuwen dat hij schade had stopte ze een stukje verderop en is ze uitgestapt."
Van Dalen besluit er ook naartoe te lopen en gaat erbij staan. Hij zegt dat hij heeft gezien wat er is gebeurd. De scooterrijder merkt dat hij betrapt is en hij druipt langzaam af. "Opeens viel het wel mee met de schade." Van Dalen schat dat de vrouw ouder dan 60 jaar is en niet helemaal begreep wat er gebeurde. "Ik heb het daarna uitgelegd en toen had ze het door", zegt hij.
Deze vrouw komt met de schrik vrij, maar de politie dat dit soort nepaanrijdingen veel vaker gebeuren. Oplichters maken veel stampij en eisen dat de schade direct afgehandeld moet worden, met contant geld.
Meldingen
De politie denkt dat sommige mensen een incident niet melden omdat ze aanspraak kunnen maken op hun schadevrije jaren als ze het buiten de verzekering om regelen. "Maar het kan ook zijn dat mensen door de druk, snelheid en intimidatie pas later zich afvragen wat er is gebeurd en schaamte voelen omdat ze erin getrapt zijn. Maar dat is nergens voor nodig want ze gaan heel gewiekst te werk", zegt politiewoordvoerder Remco van Straaten over de oplichters.
"Op het moment zelf is het vaak niet mogelijk om iemand te arresteren omdat het vaak woord tegen woord is en we hebben meer bewijslast nodig. Zoals camerabeelden of getuigen om daar echt een zaak van te kunnen maken", zegt Van Straaten. Toch is het belangrijk om wel een melding te doen, benadrukt hij. "Met zoveel mogelijk meldingen krijgen we een beter beeld en dat leidt hopelijk tot voldoende bewijslast om die gasten te stoppen." Als steeds hetzelfde signalement opduikt bij de beschrijving van de verdachten, kan dat de politie bijvoorbeeld verder helpen.
Verzekeringen
De ouders van Margot Laskowski uit Maarssen werden een paar jaar terug ook slachtoffer van een nepaanrijding. Ze zijn 87 en 89 jaar en rijden nog auto. "Ze reden bij de Jaarbeurs in Utrecht voor een coronavaccinatie. Ze wisselden van baan en bij het rode stoplicht stapte er een andere bestuurder uit die zei dat hij daarbij was geraakt en schade had", vertelt Laskowski.
Haar ouders schakelden de verzekering in en hebben foto's op gestuurd. Na een lang proces werden de ouders van Laskowski in het gelijk gesteld maar de situatie heeft het oudere echtpaar veel stress bezorgd. "Ze zijn er wel van geschrokken, m'n moeder heeft het er maandenlang over gehad. Ze wilde niet meer in die auto rijden en ze hebben hem later verkocht", zegt ze.
Volgens Van Straaten proberen oplichters altijd te voorkomen dat de verzekering erbij wordt betrokken en zullen ze druk zetten om de zaak contant af te handelen. Het is volgens hem een belangrijk signaal dat het mis is. "Vaak proberen ze je in een korte tijd onder druk te zetten door je te overvloeden met argumenten en informatie. Zo proberen ze je in de war te brengen." De politie ziet dat daders zich met name richten op oudere mensen. "Ouderen kunnen mogelijk door de snelheid wat sneller geïntimideerd raken. Maar iedereen kan hier slachtoffer van worden."
Wat moet je doen bij (het vermoeden van) een nepaanrijding? Politiewoordvoerder Remco van Straaten geeft tips:
Wat moet je doen bij een nepaanrijding?