Een klein kraampje tijdens de UIT, maar grote idealen: 'Uiteindelijk een communistische maatschappij oprichten'

Utrecht - Nadat ze vorig jaar niet welkom waren, mag de Communistische Jongerenbeweging (CJB) dit jaar wel meedoen aan de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Dus staan ze net als vele andere verenigingen uit de stad met een kraam op de verenigingsmarkt om zich voor te stellen aan de beginnende studenten. Als die lid worden van de CJB, wordt van hun wel het nodige verwacht. “Alleen maar contributie betalen, is niet de bedoeling.”
Dat de CJB vorig jaar werd uitgesloten van de UIT, heeft volgens hun te maken met hun idealen als gratis onderwijs en betaalbare huisvesting. Die zijn onderdeel van hun grotere doel: het creëren van een socialistische maatschappij, om daarin uiteindelijk het communisme te bewerkstelligen. Ze baseren zich daarbij op de ideeën van Marx en Lenin. "We willen een democratische samenleving waarin ook de economie democratisch georganiseerd wordt”, vertelt CJB-voorzitter Levin. "Grote bedrijven moeten onderdeel worden van de staat en winsten moeten ten goede komen van iedereen.
Actief inzetten
Grote ideeën dus, en die verwezenlijk je niet zomaar. "We willen dat onze leden zich actief inzetten”, zegt Levin. "Dat kan door deel te nemen aan vergaderingen en discussies en zo mee te werken aan het beleid." Verder is het mogelijk deel te nemen aan demonstraties, of deze zelfs te organiseren. "De demonstraties gaan over dingen die we belangrijk vinden voor jongeren, maar ook over algemene dingen zoals gelijkheid, vrijheid en het klimaat." Hoeveel leden de CJB heeft, wil Levin niet zeggen, maar "het ligt tussen de honderd en de duizend, verdeeld over acht afdelingen in Nederland, waaronder één in Utrecht”.
Ook vindt de CJB het belangrijk dat de leden met hun omgeving in gesprek gaan. "Samen met je buren, studiegenoten of collega’s kun je al dingen voor elkaar krijgen. Bijvoorbeeld door de bewoonbaarheid van een studentenhuis te verbeteren, bij een vakbond te gaan, of je in te zetten voor een hoger loon."
Gevraagd naar wat de organisatie heeft bereikt, geeft Levin toe dat ze groot denken, maar klein beginnen. "Het is gelukt om met een protest in Groningen te zorgen dat menstruatieproducten gratis worden aangeboden." Ook acties rondom studentenhuisvesting hebben vruchten afgeworpen. "De oplossingen zijn erdoor versneld, en verbeterd."
Net als veel andere studentenverenigingen, heeft de CJB contact met gelijkgezinden in het buitenland. Ze hopen immers dat landsgrenzen in een communistische samenleving zullen verdwijnen. "We werken samen met organisaties in Duitsland, Spanje, Luxemburg, Italië en Griekenland", vertelt Levin. Via een Duitse organisatie is er zelfs contact met het Cuba. "Daar zijn ze gelukkig nog communistisch."