Wat maakt de leefstraat een Utrechtse zomeridylle? Geen auto's, wel spelende kinderen en wijntjes drinkende buren

© RTV Utrecht
Utrecht - Ook deze zomer zijn er meerdere leefstraten in Utrecht. Bewoners mogen tijdelijk hun straat op een creatieve en leefbare manier inrichten. Auto's zijn taboe. Zo komt ruimte vrij voor bewoners om elkaar te ontmoeten en kinderen rustig op straat te laten spelen.
In de Hennepstraat in de wijk Wittevrouwen zijn graszoden uitgerold over straat en er zijn planten, boompjes, zitjes en hangmatten geplaatst. Je kan pingpongen en het draait allemaal om de sociale interactie, legt een bewoner uit. Sociale interactie? "We praten meer met elkaar als bewoners en kinderen kunnen lekker spelen."
Met auto's is de Hennepstraat vooral parkeerplaats. "Nu zijn ze allemaal weg en hebben we een zee van ruimte. Een groene ruimte ook." Afgelopen jaren was de Hennepstraat ook leefstraat. "Er heeft hier echt een vergroeningsslag plaatsgevonden in die periode. Het was hier erg versteend", vertelt een bewoonster.

Yoga en wijntjes proeven

Als je zegt leefstraat, zeg je activiteiten. Een moestuinexcursie, een wijnproeverij en yoga. "Je leert elkaar echt kennen. Ik had een verbouwing en was twee weken weg. Nu ik weer terug ben, merk ik hoe ik de gezelligheid heb gemist."
Leefstraat worden gaat niet zomaar. "Er moeten handtekeningen worden verzameld en die moeten naar de gemeente. Ook zijn er flyers verspreid, want iedereen moet het ermee eens zijn. Ook in de omliggende straten, want de auto's moeten toch ergens anders geparkeerd worden. We hebben geen klachten gehad. Bewoners van de Griftstraat wilde zelfs aanhaken."
Verslaggever Robert Jan Booij in de Hennepstraat

Badmintonnen met een lach op je gezicht

Verderop in de Grasstraat is de sfeer al even goed. Ook hier: geen auto's, vrolijke gezichten. Badminton wordt er gespeeld deze middag. Er is een hangmat en bij goed weer is het zwembadje te gebruiken.
"Eigenlijk is deze straat het hele jaar door heel gemeenschappelijk, maar als we leefstraat zijn is alles afgesloten en kunnen kinderen midden op straat spelen", vertelt bewoner en SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk.
© RTV Utrecht

Ultieme democratie

"Ook wij moeten een draagvlakmeting doen in de omgeving. Het overgrote deel is er heel blij mee. Een enkeling zegt: voor mij hoeft het niet, bijvoorbeeld vanwege te weinig parkeerplek. Met die mensen gaan we in gesprek om te kijken welke oplossingen er zijn. Het is ultieme democratie."
Zijn dochter Dolly (11) en haar vriendinnen zijn blij met als het weer leefstraattijd is. "Het is dan veel rustiger en gezelliger. Wij spelen en de grote mensen drinken wijntjes bij de picknicktafel." En dan moeten het pannenkoekenfeest en de afsluitende barbecue nog komen. Kon het maar altijd leefstraattijd zijn.
"Ik vind het voor de gemeente iets om serieus over na te denken", stelt Jasper. "Ga in ieder geval eens kijken hoe je een mooie wijk als Wittevrouwen autoluwer kan maken."
Verslaggever Robert Jan Booij in de Grasstraat