Nieuwe Kerk Wittevrouwen luidt 's nachts opeens de klokken: 'Ik word gek'

De kerk vanuit de achtertuin van omwonende Maaike Homan.
De kerk vanuit de achtertuin van omwonende Maaike Homan. © Maaike Homan
Utrecht - De Nieuwe Kerk in de Utrechtse wijk Wittevrouwen is de kluts kwijt. De klok van de kerk aan de Bollenhofsestraat luidden vannacht door een technische storing op willekeurige momenten. Verschillende buurtbewoners klagen erover, vooral in de buurtapp. Het systeem is voorlopig uitgezet, zodat het niet weer gebeurt.
Maaike Homan is een van de omwonenden, ze woont met haar man aan de Griftstraat. Vanuit haar achtertuin ziet ze de kerk: "Mijn man zei gisteren al: 'Wat is er mis met die kerk?'. Vannacht werden we er allebei wakker van."
Volgens de buurvrouw van Maaike begonnen de klokken rond 2.45 uur geluid te maken. "Ik ben een vrij steviger slaper, dus ik had er niet meteen last van. Mijn buurvrouw wel: 'Ik word gek', schreef ze in de buurtapp."
Maar waar kun je terecht met een dergelijke klacht? "Ik vroeg me af – vooral 's nachts – wie je hier in godsnaam over moet bellen? We hebben nu melding gedaan bij de gemeente. Net als andere buren."

Eind augustus

De gemeente Utrecht laat weten dat er twee meldingen zijn binnengekomen. Ook de beheerder van de kerk zelf is op de hoogte. Waarschijnlijk luidde de kerk vannacht rond 0.00 en 3.00 ongeveer een halfuur lang de klok. "We vinden het heel vervelend en hebben inmiddels contact gehad met een aantal mensen. Het ging om een technische storing waar we weinig aan konden doen", zegt beheerder Ewoud van de Kolk. "Ik heb het systeem nu uitgezet, zodat het niet weer gebeurt. We willen eerst zeker weten wat er mis is, daarvoor moet er iemand naar kijken."
Wanneer dat gebeurt, weet de beheerder nog niet precies. "We spreken over eind augustus, maar dat heb ik nog niet bevestigd gekregen."