Na een zee van cd's legt kunstenaar Pet nu gigantisch schilderij van lp's op heuvel in Utrechtse Griftpark

Pet vorig jaar bij zijn 'Zee van Ceedees', 1 september legt hij op dezelfde locatie lp's neer.
Pet vorig jaar bij zijn 'Zee van Ceedees', 1 september legt hij op dezelfde locatie lp's neer. © RTV Utrecht
Utrecht - Duizenden gekleurde lp's, samengevoegd als een gigantisch mozaïekschilderij. Dat is, als het lukt, op 1 september in het Utrechtse Griftpark te zien. En dat is niet alleen een vrolijk gezicht, maar er zit ook een boodschap achter.
Nieuw is het idee niet. Vorig jaar deed kunstenaar Pet van de Luijtgaarden iets soortgelijks en legde hij een 'Zee van Cedees' neer in het park. "Dat was zo bijzonder, dus kwam ik om het idee om dat nu met platen te gaan doen. En toevallig bestaat de plaat dit jaar 75 jaar."
Dit jaar beschildert hij samen met een groepje mensen de platen in verschillende, effen kleuren. Op die manier vormen de lp's een soort gigantisch, mozaïekwerk van 25.000 lp's die op de flanken van de 'berg' in het Griftpark komen te liggen.
Een impressie van hoe het 'schilderij' er straks uit gaat zien
Een impressie van hoe het 'schilderij' er straks uit gaat zien © Pet van de Luijtgaarden
Van de Luijtgaarden schat dat hij al zo'n 15.000 á 20.000 lp's heeft verzameld, die hij van tweedehandswinkels kreeg. Nu de rest nog. Daarvoor vraagt hij mensen om hulp. Wie er nog een paar (duizend) heeft liggen kan ze inleveren op de Ravellaan in Utrecht. Twijfels of het gaat lukken, heeft de kunstenaar niet. "Ik ben wel wat gewend. Toen we het vorig jaar met cd's deden hadden we er bijna 100.000 nodig, want die zijn veel kleiner."

Wegwerpmaatschappij

Vroeger was de platenindustrie een flinke business, tegenwoordig is het nog een klein groepje fanatieke verzamelaars dat platen koopt, vertelt Van de Luijtgaarden. "Die mensen kunnen niet al die platen van de ondergang redden. Er zijn zoveel afvalstromen waar niemand weet van heeft, en wij proberen met dat nieuwe afval weer nieuwe dingen te creëren."
Met het kunstwerk wil de kunstenaar dan ook een vuist maken tegen de wegwerpmaatschappij, het thema dat centraal staat in zijn werk. Als de platen op 3 september weer opgeruimd worden gaan deze dan ook zeker niet de prullenbak in. Van de Luijtgaarden overlegt met de Jaarbeurs of het kunstwerk daar voor langere tijd mag liggen. "We hergebruiken het hoe dan ook. Die cd's gebruikten we bijvoorbeeld weer als slingers."