Maatregelen Winkelcentrum Lunetten hebben positief effect: 'Het is rustiger nu'

© RTV Utrecht
Utrecht - Ondernemers in het winkelcentrum Lunetten zijn blij dat er een verdachte is gepakt voor de overvallen op de Albert Heijn vorige maand. "Het is een goede zaak. Het houdt je wel bezig omdat er iemand vrij rondloopt die toch twee keer zijn kans heeft gegrepen", zegt Eddy Rietveld van de dierenspeciaalzaak Natuurlijk!
Op 14 en 17 juli werd de Albert Heijn in het winkelcentrum overvallen. De politie heeft daarvoor een 16-jarige jongen aangehouden. Ook in de weken voor de twee overvallen op de supermarkt waren er overvallen op de Trekpleister en weer de Albert Heijn. Daar werd een 45-jarige man voor aangehouden. De overvallen zetten het winkelcentrum de laatste tijd negatief op de kaart, maar dat is niet volgens iedereen helemaal terecht.

Incidenten

Eddy Rietveld, ondernemer in het winkelcentrum: "De zaak is van mij en mijn vrouw en zij staat normaal in de winkel, maar we zijn er niet bang van geworden. Je wordt wel alerter maar er was geen angst. En volgens mij onder de meerderheid van de ondernemers niet." De eigenaar van de dierenspeciaalzaak snapt dat voor de getroffen winkels een overval een heftige ervaring is, maar hij heeft er geen extra maatregelen voor getroffen.
Volgens de wijkagent, Ron Wesselo, zijn de overvallen van afgelopen tijd geen trend. "Ik heb in meerdere wijken in Utrecht gewerkt, in het centrum maar ook in Oog in Al. Ik ervaar Lunetten gewoon als een wijk in de stad. Iedere wijk heeft zijn eigen problematiek en uitdagingen." De wijkagent noemt Lunetten en 'heel sociale wijk': "De meldingsbereidheid is heel hoog en dat is voor de politie heel fijn. De mensen zijn betrokken bij wat er in de wijk gebeurt."
Toch zijn er wel geluiden dat het winkelcentrum 'verloedert'. Dat komt naar voren in reacties op sociale media over de recente overvallen. Ook de sluiting van het Grieks restaurant Aphrodite is volgens de eigenaresse Shamida Smulders een resultaat van de overlast, overvallen en de onveilige sfeer in het winkelcentrum.
Uit cijfers van de gemeente Utrecht is er geen stijging in de criminaliteit in de wijk te zien. Wel zegt 38 procent – in 2021 - van de ondervraagden zich wel eens onveilig te voelen in de eigen buurt in de wijk Lunetten. Dat is in vergelijking tot de rest van de stad aan de hoge kant. Alleen in Overvecht ligt het percentage hoger.
Een woordvoerder van de gemeente Utrecht laat weten dat sinds de overvallen er meer toezicht is in het winkelcentrum en dat mobiele camera's er langer blijven hangen. "Sinds deze maatregelen zien wij wel dat het rustiger is in het winkelcentrum, qua overlast."

Betere uitstraling

"De recente incidenten zijn heel vervelend, maar de cijfers wijzen niet uit dat de situatie in Lunetten buitensporig is in vergelijking tot de rest van de stad", zegt de woordvoerder van de gemeente. Wel is de gemeente in gesprek met de eigenaar van het winkelcentrum om het winkelgebied een betere uitstraling te geven. "Het is het hart van de wijk en het is ook een ontmoetingsplek. We zijn nog aan het kijken naar de overdekte doorgang en de aanpassingen van de winkelpanden. Daarover hebben we ook contact met ondernemers."
Sommige bezoekers van het winkelcentrum stellen dat er steeds meer mensen in de wijk zijn komen wonen die problemen veroorzaken. Ook wordt gesproken over overlast van bedelaars. Veel sociale huurwoningen in de wijk zouden hier een oorzaak van het probleem kunnen zijn. Maar Remco de Maaijer van de Stichting Utrechtse Woningcorporaties (STUW) en het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) ziet geen bijzondere situatie in Lunetten. "Er zijn in Utrecht veel meer plekken waar veel woningbouwwoningen zijn in combinatie met een winkelcentrum. Wijken zonder, of weinig sociale huurwoningen zijn eerder een uitzondering."
Wel ligt er volgens De Maaijer voor de komende jaren een uitdaging om de leefbaarheid van wijken op peil te houden. Zo ook in Lunetten maar dat geldt eigenlijk voor heel Nederland. Woningnood is overal een groot probleem. Het is voor een gemeente en woningcorporaties altijd een puzzel om iedereen een woning aan te kunnen bieden en de leefbaarheid in een gebied goed te houden. Er wordt daarom gezocht naar de juiste samenstelling: "Je wilt dat mensen samen de kracht van de wijk kunnen bepalen. Dus we willen dat bewoners die nog moeten wennen aan zelfstandig wonen, zich kunnen optrekken aan buurtbewoners. Maar op het moment dat er teveel mensen wonen die ondersteuning nodig hebben. Dan wordt dat lastig, dan wordt de druk op de leefbaarheid in de wijk te groot." En dat geldt dus ook voor Lunetten.