Utrechts restaurant Aphrodite stopt na jarenlange ellende: 'Ik heb echt alles geprobeerd'

© RTV Utrecht / Evie Westland
Utrecht - Een reeks overvallen in haar eigen zaak. Nog meer overvallen bij de buren en overlast in het winkelcentrum waarin haar restaurant gevestigd zit. Shamida Smulders, de eigenaresse van het Griekse restaurant Aphrodite in de Utrechtse wijk Lunetten, voelt zich in de steek gelaten door gemeente. Ze vindt het winkelcentrum zo onveilig dat ze de deuren van haar zaak per direct heeft gesloten.
Het zat Smulders niet bepaald mee sinds ze haar winkel drieënhalfjaar geleden startte.Vlak na de opening brak de coronacrisis uit, waardoor ze geen recht had op financiële compensatie. Zo'n anderhalf jaar geleden werd in haar zaak vijf keer een (poging tot) inbraak gedaan. Eén keer werd een medewerker met een wapen bedreigd.
Recent was het weer raak in winkelcentrum Lunetten en werden er meerdere overvallen gepleegd. Dit keer niet in de winkel van Smulders, maar de situatie zorgde er wel voor dat zij zich onveilig voelde. "Sindsdien is mijn omzet zwaar gekelderd."
Ondertussen houdt de overlast in het winkelcentrum aan. "Motoren rijden door het winkelcentrum heen. Om 's ochtends 07.00 uur stonden er al junks crack te spuiten, om 12.00 uur stonden er doorgesnoven gasten in de zaak." De situatie maakt het onmogelijk voor Smulders personeel te vinden. "Er is nu zoveel werk te vinden, dan willen mensen niet in dit onveilige winkelcentrum werken."
Genoeg is genoeg, besloot de eigenaresse daarom afgelopen week. "Na drieënhalf jaar tegen alle winden in te werken is de koek op."

Opluchting, maar ook verdriet

"Ik ben opgelucht", zegt Smulders over de sluiting. "Ik ben heel blij dat ik van het gezeik af ben. Maar het is ook heel verdrietig. Ik heb zo hard gewerkt en sta nu met lege handen." Smulders voelt zich gesteund door de reacties die zij onder meer via social media krijgt. "Mensen schrijven dat ze het snappen, en dat ze vinden dat ik zo hard heb gewerkt. Dat geeft denk ik wel een beeld over hoe mensen mij zien en doet recht aan de situatie. Ik heb écht alles geprobeerd. Het is hartverwarmend om te lezen."
Zo gesteund als Smulders zich door deze mensen voelt, zo in de steek gelaten voelt zij zich door de gemeente Utrecht. "Die heeft helemaal niets aan de problemen gedaan. Als dat wel was gebeurd had ik 100 procent zeker door kunnen gaan."

De gemeente Utrecht laat weten het heel spijtig te vinden dat Smulders Aphrodite sluit. "Iedereen moet met een veilig gevoel zijn of haar bedrijf kunnen runnen in de stad, en daar zetten gemeente en politie zich dan ook dagelijks voor in."

De gemeente benadrukt dat er na de incidenten vaker handhavers een ronde in het winkelcentrum maken. "Ook blijven de twee tijdelijke flexibele camera’s bij het winkelcentrum drie maanden langer hangen en is er regelmatig contact met de ondernemers van het winkelcentrum."

Zondag was de onderneemster voor het laatst open, maar dat wil niet zeggen dat ze nu thuis zit. Maandagochtend vroeg stond ze alweer te werken. "Ik help wat vrienden uit de brand die bedrijven hebben. Rust kan ik niet nemen, want ik heb geen geld."
Ondertussen is Smulders nog druk met de afhandeling rondom Aphrodite. Wat ze gaat doen als dat achter de rug is, weet ze nog niet. "Maar ik kijk positief naar de toekomst"