Raadselachtige storing leidt tot zeker honderden dode vissen in Utrecht en De Bilt

Utrecht - In de Biltse Grift en de Utrechtse singel is sprake van massale vissterfte. De oorzaak is een zeer uitzonderlijke storing bij de rioolwaterzuivering, zegt het waterschap.
Gisteren zagen verschillende voorbijgangers al vissen naar adem happen en vergeefse pogingen doen om uit het water te springen. Alleen al in een klein deel van de Biltse Grift bij het Griftpark en in de Weerdsingel zijn vandaag tientallen dode exemplaren gezien. Naar schatting hebben honderden vissen het loodje gelegd.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden laat weten dat dit vrijwel zeker is veroorzaakt door een probleem bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in De Bilt afgelopen weekend. De inmiddels verholpen storing heeft ervoor gezorgd dat het afvalwater tijdelijk niet is verwerkt. Daardoor liep het rioolstelsel vol met afvalwater, wat mogelijk geleid heeft tot overstorten. Daarbij stroomt het afvalwater naar het oppervlaktewater. Dit zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte in het water snel zakt en vissterfte ontstaat.
Vissen happen naar adem in Utrecht na storing rioolzuivering
Raadsel
De Stichtse Rijnlanden onderzoekt de oorzaak van de storing. Normaal geeft het systeem een melding als er een probleem is, maar omdat alles op zwart ging, was dit nu niet het geval. "Het gebeurt zelden of nooit dat het hele besturingssysteem uitvalt. Het is voor ons nog een raadsel, maar we doen er alles aan om de onderste steen boven te krijgen. Het is heel belangrijk om te achterhalen welke gebeurtenissen hiertoe hebben geleid. Daarnaast onderzoeken we nog wat de gevolgen zijn voor het oppervlaktewater", laat een woordvoerder weten. "Een voordeel is dat het de afgelopen tijd veel geregend heeft. Het water is daardoor verdund en stroomt sneller weg."
Een aannemer is inmiddels begonnen met het inspecteren van het water tussen De Bilt en Utrecht en het opruimen van de dode vissen. Het waterschap ontvangt ook graag meldingen over naar lucht happende vissen of dode vissen. Dat kan telefonisch op 030 634 57 00, maar ook digitaal. Verder is het advies aan mens en dier om het vervuilde water voor de zekerheid te mijden.


