Geneeskundestudent Pim ziet graag dat cum laude wordt afgeschaft: 'Veel druk voor die ene goede baan'

Utrecht - "De focus ligt alsmaar op zo goed mogelijk zijn, omdat anders je kansen lager zijn om te bereiken wat je wil." De 25-jarige geneeskundestudent Pim den Boon ervaart prestatiedruk bij zijn studie. Hij is niet de enige: de prestatiedruk onder geneeskundestudenten is zo hoog, dat veel universitaire ziekenhuizen erover denken om te stoppen cum laudes uit te delen.
Pim is ook voorzitter van de belangenorganisatie De Geneeskundestudent. Hij juicht het toe dat cum laude mogelijk wordt afgeschaft. "Het zal niet het enige zijn dat nodig is. Studenten ervaren veel druk om die ene felbegeerde plek te bemachtigen om in een vervolgopleiding te komen en een goede baan te vinden."
Cum laude?
Cum laude betekent dat je afstudeert met een gemiddeld eindcijfer van een 8 of hoger. Per studie kan dat verschillen. Zo is bij de ene studie een 8 voldoende voor cum laude en bij de ander moet het gemiddelde eindcijfer minstens 8,25 zijn. De letterlijke betekenis van cum laude is dat je als student 'met lof' bent afgestudeerd. Een onderwijsinstelling kan overigens nog meer regels opstellen, bijvoorbeeld dat je alle tentamens en toetsen in één keer gehaald moet hebben.
Naast cum laude bestaat ook nog magna cum laude. Dan heeft de student een gemiddelde van 8,5 gehaald. En de hoogste onderscheiding bij opleidingen is summa cum laude. Dat is als een student een gemiddelde van 9 of hoger heeft gehaald.
Volgens een woordvoerder van het UMC Utrecht zijn studenten bang om feedback te vragen, omdat ze vrezen dat het gezien wordt als twijfel. Pim herkent dit: "Het kan heel eng zijn om te vragen naar je zwaktes. Je vraagt eerder feedback op de dingen die goed gaan, dan die minder goed gaan. Terwijl dat juist de momenten zijn dat je feedback nodig hebt."
Pim denkt dat de oorzaak van de prestatiedruk vooral aan het systeem ligt waar iedereen in zit. "Ik probeer daar wel afstand van te nemen door er veel met medestudenten over te praten en er dan op een relaxte manier naar kunnen kijken, maar dat is soms lastig."
Meer feedback
Inmiddels zit Pim in zijn laatste maanden van zijn studie en mag hij zichzelf bijna basisarts noemen. Aan een specialisatie gaat hij nog niet beginnen. Eerst wil hij promoveren en dus onderzoek gaan doen. "Dat wil ik vooral doen omdat ik dat leuk vind, maar het staat ook goed op mijn cv en vergroot mijn kansen op een goede baan."
Je zit toch in een afhankelijkheidsrelatie met je beoordelaar
"We moeten erover nadenken hoe we een deel van de stress over die baankansen en vervolgopleidingen kunnen weghalen." Pim zou graag zien dat studenten weerbaarder worden gemaakt. "Er moet een open cultuur komen als het gaat om beoordelingen en dat er juist meer feedback komt. Bewustwording bij iedereen, dat is heel erg goed."
Er moet meer gebeuren
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat opkomt voor de belangen van alle studenten is ook blij dat de eerste stappen worden gezet om de prestatiedruk te verminderen. "Focus op feedback geven en ontwikkelen, niet op een soort cijferfabriek waarbij het alleen gaat om presteren", zegt Demi Janssen van ISO. "Cum laude zou bij alle studies afgeschaft moeten worden."
Volgens Janssen wordt die prestatiedruk bij alle studenten door meer factoren veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld het bindend studieadvies. "We merken dat in de hele maatschappij een gevoel heerst van: je moet maar presteren en je moet altijd bezig zijn en het goed doen. Denk aan de selectie voordat je tot een studie wordt toegelaten, het bindend studieadvies in het eerste studiejaar en de basisbeurs die was afgeschaft."
"Het komt denk ik ook door het type student dat de laatste jaren geselecteerd is", constateert Pim den Boon. "Je krijgt zo hele ijverige studenten die heel graag willen laten zien hoe goed ze zijn, die ook heel erg het gevoel hebben dat dat nodig is om te bereiken wat ze willen bereiken. En ja, dan heb je gewoon een goede beoordeling nodig. Dan zit je met je beoordelaar toch in een afhankelijkheidsrelatie."