Getroffen vakantiegangers uit Italië afgezet in Utrecht en Amersfoort

© ANP
Utrecht/Amersfoort - Alle Nederlandse toeristen die gisteren in bussen uit Noord-Italië zijn vertrokken, zijn weer terug in eigen land. De vakantiegangers zijn vanmiddag in onder meer Utrecht en Amersfoort afgezet. Daarvandaan gingen mensen met eigen vervoer naar huis.
Het busvervoer werd georganiseerd voor mensen die afgelopen week werden getroffen door het noodweer rond het Gardameer. Hagelstenen zo groot als tennisballen vielen uit de lucht. Hierdoor raakten auto's, caravans en campers zo zwaar beschadigd dat ze niet meer rijden.
De groep van zo'n vierhonderd gedupeerde reizigers was verdeeld over zeven bussen die vandaag naar verschillende steden in Nederland reden, meldde een woordvoerder van alarmcentrale SOS International eerder aan de NOS. Een woordvoerder van die organisatie laat weten dat de bussen onderweg naar Nederland wel last hebben gehad van files en vertragingen op de Europese wegen, maar dat de reis verder goed is verlopen.
Een bus kreeg gisteren onderweg naar Italië een klapband, de andere is wat later omdat die in Italië langs veel verschillende adressen van appartementen en vakantiehuisjes moest om Nederlanders op te halen. Maar inmiddels zijn ook die aangekomen in Nederland.
Ook woensdag worden nog een of twee bussen ingezet, meldt een woordvoerder van SOS International. Ze verwacht verder dat zaterdag opnieuw een drukke dag wordt wat de repatriëring betreft. "Dan is het weer wisseldag op veel campings en vakantieparken. Veel mensen wilden hun vakantie wel tot die tijd voortzetten."
Hulpverleners van de ANWB zijn dit weekend gestart met noodreparaties aan voertuigen die beschadigd zijn geraakt. Ongeveer tien auto's zijn dermate hersteld dat getroffen toeristen ermee terug naar ons land kunnen reizen.