Rechtszaak Utrechtse roofmoord op Yuval Accos wordt in oktober afgehandeld

Utrecht - De rechtszaak tegen drie verdachten van de roofmoord op Utrechter Yuval Accos wordt over drie maanden afgehandeld. De Utrechtse rechtbank heeft daar twee dagen voor uitgetrokken: 12 en 13 oktober. Dat werd bekendgemaakt tijdens een voorbereidende zitting over de zaak.
Twee Utrechters en een Amersfoorter worden door het Openbaar Ministerie verdacht van gekwalificeerde doodslag op de kwetsbare oudere man. Ze zouden hem in zijn woning in Lunetten om het leven hebben gebracht om te verhullen dat ze hem hadden mishandeld en bestolen.
Tijdens de zitting van vandaag kwamen er nauwelijks nieuwe feiten over het gruwelijke misdrijf naar buiten. De drie verdachten blijven naar elkaar wijzen als de hoofdschuldige.
Naar elkaar wijzen
De 52-jarige Bruno S. zegt dat hij niet in de woning van het slachtoffer is geweest in de vroege ochtend van 13 april vorig jaar. Maar er is wel een schoenafdruk gevonden die aan hem wordt toegeschreven. Bij zijn aanhouding droeg hij een capuchonvest waarop een bloedspoor van het slachtoffer is aangetroffen. Maar volgens Bruno was dat vest eigenlijk van medeverdachte Pascal.
Tijdens de zitting van vandaag bleek dat tegen S. nog twee verdenkingen open staan. Naast de roofmoord wordt hij ook verdacht van twee inbraken in Utrecht.
De 42-jarige Pascal G. erkent dat hij in de woning van Accos is geweest. Van hem zijn veel dna-sporen aangetroffen, onder meer op een trui die om het hoofd van het slachtoffer was gewikkeld. Hij beweert echter dat de andere twee schuldig zijn aan het fatale geweld.
Maar volgens de advocaat van medeverdachte Youness B. had Pascal G. het al langer voorzien op het geld van het slachtoffer. "Hij bedelde bij hem om geld, hij bestal hem daarna. Hij wist dat Accos over een grotere som geld beschikte", stelde advocaat Drummen.
Niet vrij
De raadsvrouw vroeg de rechters haar eigen cliënt in afwachting van het proces vrij te laten, omdat er te weinig bewijs tegen hem zou zijn. De 30-jarige Youness B. zegt dat hij en Bruno buiten stonden te wachten, terwijl Pascal binnen was. Er is dna van Youness gevonden op een touw waarmee Accos was vastgebonden, maar dat zou er via contact met de medeverdachten op zijn gekomen.
De rechtbank besliste echter dat Youness vast blijft zitten. De verdenkingen zijn te ernstig en naast het dna-spoor spelen ook nog beelden van camera's in de hal van het appartementencomplex een rol.
Aanvullend onderzoek
De advocaat van Bruno S. wil die beelden zelf ook nog eens bekijken. Hij vindt dat nog niet duidelijk is vastgesteld wie precies in beeld zijn en welke kleding die personen dragen. Ook vraagt advocaat Takens om aanvullend onderzoek van mogelijke dna-sporen die nog niet zijn geanalyseerd.
De rechtbank gaat er vooralsnog vanuit dat de wensen voor aanvullend onderzoek geen nieuwe vertraging voor de afhandeling van de zaak opleveren. De inhoudelijke behandeling werd afgelopen voorjaar al uitgesteld. Het zou met name voor de nabestaanden erg pijnlijk zijn als dit weer zou gebeuren.