Utrecht vernoemt passage onder de Dom naar blinde beiaardier

© ANP
Utrecht - De passage onder de Domtoren heeft een straatnaam gekregen: de Jacob van Eyckpassage. De gemeente bevestigt berichtgeving van DUIC daarover. Van Eyck was beiaardier in de Dom in de 17e eeuw. De officiële onthulling van de naam is pas later dit jaar, maar de naam is al wel van kracht.
De passage loopt dus onder de Dom en verbindt de Servetstraat en het Domplein met elkaar. Het bordje hangt nog niet maar daar komt onder de naam het onderschrift: '1589-1657 Stadsbeiaardier, campanoloog, blokfluitist'.
Voor de oplettende kijker is de naam Jacob van Eyck al te vinden in de buurt van de Utrechtse toren. Er ligt een gedenksteen voor de beiaardier op het Domplein. De keuze voor de naam van de passage is genomen door de commissie Straatnaamgeving van de gemeente Utrecht.

Blinde beiaardier

Van Eyck werd vermoedelijk in Heusden geboren en was blind. Hij kon daarom niet elk beroep uitoefenen maar iets muzikaals was wel een mogelijkheid. Hij begon met spelen op een carillon in Heusden en vanaf 1625 mocht hij als beiaardier in de Dom spelen.
Door zijn goede gehoor kon Van Eyck zelfs klokken stemmen. Voor die tijd was het toeval als een klok zo werd gegoten dat hij zuiver klonk. Van Eyck ontdekte hoe de vorm van de klok de toon ervan beïnvloedde en dat stelde hem in staat een gestemde klok te gieten.

Voor een straatnaamgeving, of een verandering van een straatnaam, is een besluit nodig van het college van burgemeester en wethouder. Dat wordt hierover geadviseerd door de commissie straatnaamgeving. Iedereen kan via hun een suggestie doen voor een nieuwe straatnaam, maar er worden wel een paar eisen gesteld.

- De naam mag binnen de gemeente nog niet gebruikt zijn

- Om verwarring te voorkomen, mogen straatnamen niet te veel op elkaar lijken.

- Een straatnaam heeft een onderwerp: zoals vogels of professoren.

- De naam moet makkelijk uit te spreken zijn.

- Als een straat naar een persoon vernoemd wordt, moet deze van onbesproken gedrag zijn geweest.

- De gemeente Utrecht vernoemt in de regel alleen straten naar personen die overleden zijn.

- Een straatnaam mag niemand beledigen.

Stadsmythe

De passage speelt ook een belangrijke rol in een stadsmythe. Volgens het Utrechts Studenten Corps (USC) zou er ooit een student zijn, lid van studentenvereniging Unitas, die zichzelf van de toren wierp. Op dat moment liep er een lid van het Corps door de passage onder de Dom door. Het Unitas-lid viel op het Corpslid.
De Unitariër overleefde de val, de USC-er niet. Tot op de dag van vandaag lopen leden van het USC niet onder de Dom door.