Floris en Sander scoren hit met nummer over Utrecht

Still uit de videoclip
Still uit de videoclip © YouTube/FlorisTils
Utrecht - Het begon twee jaar geleden als een grap in een studentenhuis in Utrecht, maar inmiddels is het een bescheiden hit te noemen: het nummer Welkom in Utrecht. Filmmaker Floris Til maakte samen met zijn collega en vriend Sander Jorna een lofzang op de Domstad, inclusief videoclip met allemaal bekende Utrechtse locaties. In een paar dagen tijd is de video op YouTube ruim 13.000 keer bekeken en ook op TikTok heeft het nummer vele duizenden views. "Het is de mooiste stad, dat verdient nog een nummer."
Op een studentenkamer vlakbij de binnenstad van Utrecht ontstond het eerste idee voor het lied. “Ik zat met mijn huisgenoten wat te drinken en Empire State of Mind van Jay-Z kwam voorbij op de radio. Ik heb daar toen een paar Utrechtse zinnen op bedacht”, vertelt Floris. De muziek van de hit uit 2009 vormde daarmee de basis voor de Utrechtse hit.
Daarna werkte hij de tekst steeds verder uit. “Ik wilde er een eigentijds Utrechts nummer van maken. Maar ook iets over mezelf”, vertelt de geboren en getogen Utrechter. “Het begon als een grap, maar het nam steeds serieuzere vormen aan.”

'Laten horen na wat biertjes'

Samen met collega-filmmaker Sander Jorna bracht hij het nummer uit en bedacht hij het concept voor de video. Volgens Floris was het ook Sander die een cruciale rol speelde bij het überhaupt uitbrengen van het nummer.
“Ik had al een tijdje een tekst, maar wist niet wat ik ermee moest of wilde”, legt Floris uit. Na een uitgaansavond in Amsterdam zat het duo samen in de trein terug naar hun stad. “Ik besloot het nummer, iets te hard, te rappen in de trein. Sander was eigenlijk meteen enthousiast en vond dat we er echt iets mee moesten.” Vanaf dat moment veranderde de grap in een serieuze productie. "Er is heel hard aan gewerkt, met dit als resultaat."

Zomerhit?

Vorige week hebben ze het nummer uitgebracht en sindsdien gaat het hard. En dat verbaast Fred Siebelink, radiopresentator bij BingoFM, helemaal niks. “Dat scoort natuurlijk lokaal erg goed”, zegt hij. Het nummer is bij het lokale radiostation meteen in de lijsten gezet. “Het is duidelijk dat dit een formule is die het op de radio goed doet. Het moet de Utrechter aanspreker en dat doet het."
De combinatie van een herkenbare melodie en herkenbare teksten maakt het voor het lokale publiek een toegankelijk nummer, vindt de presentator. “Dit zou bij de Utrechtse jeugd goed aan kunnen slaan.” Of we al van een echte zomerhit kunnen spreken durft hij echter nog niet te zeggen. “Daar is het wel vroeg voor. Dat moet de tijd uitwijzen.” Toch denkt hij wel dat het potentie heeft. “Het gaat van de Utrechtse jeugd afhangen, maar ik denk dat ze dit wel gaan omarmen.”

Plekje in mooie lijst

Met alle views kan je toch wel spreken van een potentiële (zomer)hit over de provinciehoofdstad. En daarmee schaart het duo zich in een mooi rijtje. “We hebben al een mooie lijst”, vindt Floris. “Als ik boven op de Dom sta is natuurlijk prachtig.” Naast het onofficiële Utrechts volkslied bracht ook Het Goede Doel een ode aan de stad en BENR maakte vorig jaar een Utrechtse versie van het nummer Amsterdam van Flemming. Toch ontbrak er volgens de filmmaker nog iets in de lijst. “Een eigentijds nummer over de stad, waar de nieuwe inwoners, maar ook studenten zich in herkennen. Dat wilden we maken.”
Fred Siebelink is duidelijk: "Ze hebben een goede tekst geschreven, waarin niet alleen de stad, maar ook een aantal actualiteiten goed zijn verwerkt." Of het dé zomerhit wordt weet hij nog niet, maar "ze maken zeker kans, en dat gun ik ze ook".