Speelde een inwoner uit De Meern jarenlang een rol in internationale drugshandel? OM eist 10 jaar cel

© RTV Utrecht / Oane Born
Utrecht - Honderden kilo's cocaïne die in containers met bloemen naar Engeland werden gesmokkeld. Een grote partij amfetamine die verstopt tussen bevroren vis vanuit Urk op transport naar Noorwegen moest gaan. En vissersboten die overboord gezette drugspakketten voor de kust van België uit zee moesten oppikken. Volgens het Openbaar Ministerie speelde Kevin van B. uit De Meern bijna drie jaar lang een centrale rol bij het organiseren van internationale drugstransporten. De officier van justitie eiste vandaag tien jaar gevangenisstraf tegen de 37-jarige verdachte.
Daarnaast wil het OM dat het geld dat Van B. met de drugshandel verdiende van hem wordt afgenomen. Een voorwaardelijke celstraf van acht maanden die hij voor een eerdere drugszaak kreeg, zou hij nu alsnog moeten uitzitten.

Onderschepte berichten

Verdachte Van B. kwam bij politie en justitie in beeld na het onderscheppen van versleutelde berichten die criminelen uitwisselden via de servers van EncroChat en Sky ECC in Frankrijk. Daaruit blijkt volgens het OM dat hij uitvoerig contact had met opdrachtgevers en afnemers en dat hij korte lijnen had met mensen die werkten in havens van Rotterdam en Antwerpen.
In chats werd gesproken over partijen drugs en hoe die vervoerd moesten worden. Van B. organiseerde ook hoe de drugs vanuit de havens van Antwerpen en Rotterdam verder doorgesluisd werden. Hij had volgens het OM kennis van internationaal geldverkeer en was op de hoogte van drugsprijzen en kosten van transport, blijkt uit de berichten en foto's die hij deelde met andere betrokkenen.
Om de kans op ontdekking te verkleinen zou Van B. zoveel mogelijk gebruik hebben gemaakt van regulier goederentransporten. Er werden proefritten gemaakt om te verkennen welke problemen er onderweg konden ontstaan en hoe lang het transport zou duren. Hij had contacten met eigenaren van schepen met verborgen ruimtes en had zelfs een vliegtuigje in de aanbieding, zegt het OM.

Transporten liepen mis

Niet alle transporten liepen volgens plan. Op 30 juli 2020 werd in het Franse Calais een lading van 250 kilo cocaïne en 170 kilo amfetamine onderschept die bedoeld was voor een Engelse afnemer. De drugs zaten verstopt in gekoelde rolcontainers met bloemen. Het ging om een bundeling van kleinere partijen van meerdere opdrachtgevers die bestemd waren voor verschillende klanten.
"Fout, in scan gevallen bij Calais", zou Van B. in een groepschat hebben geschreven toen hij vernam dat het transport was misgelopen. De lading zou een straatwaarde hebben gehad van 26 miljoen euro. De chauffeur uit Urk werd opgepakt, maar uiteindelijk door de Engelse rechtbank wegens onvoldoende bewijs vrijgesproken.
Ik wil geen namen noemen, want ik wil in de toekomst niet over mijn schouder hoeven kijken.
verdachte

Meer problemen

Uit de vele versleutelde berichten blijkt volgens het OM dat er meer transporten fout liepen. Zo was er het plan om 85 kilo amfetamine in een lading bevroren vis vanuit Urk naar Noorwegen te smokkelen. De drugs werden afgeleverd bij een contact in het visserdorp, die lukte het niet om een vervoerder te vinden. Van B. moest de pillen daarom weer ophalen bij de loods waar hij ze had afgeleverd.
Ook waren er problemen met een container in de haven van Antwerpen die klaar stond om door de douane te worden gecontroleerd. Van B. haastte zich volgens het OM met 50.000 euro naar Antwerpen om via een tussenpersoon de planner van de controles om te kopen. Maar de tussenpersoon verdween met het geld.
De verdachte had volgens het OM ook contacten "aan de overkant". Hij was druk met de voorbereiding van een zending van 500 kilo cocaïne. Die moest per schip naar Europa worden vervoerd. Er werd gechat over het droppen van pakketten in zee. Die zouden worden opgepikt door garnalen- en viskotters. Het ging echter niet door, omdat er mensen in de buurt waren tijdens het laden van het schip.

Ontkenning

Verdachte Kevin van B. wilde na zijn aanhouding twee jaar geleden eerst niets zeggen. Later verklaarde hij dat de vier accounts die werden gebruikt voor versleutelde communicatie niet van hem waren maar van een vriend, waarvan hij de naam niet wilde noemen. Vandaag zei hij in de rechtbank dat hij weleens berichten had verstuurd via de accounts, maar niet de hoofdgebruiker was.
"De toestellen gingen bij zijn kennissen van hand tot hand", beweerde hij. "Ik wil geen namen noemen, want ik wil in de toekomst niet over mijn schouder hoeven kijken", zei hij tijdens een eerdere zitting over zijn zaak. "Die anderen waren niet lekker bezig en ik heb zelf ook hij weleens zaken gedaan die niet door de beugel konden", zei hij. Maar met die drugstransporten had hij niets te maken.

Narcoterrorisme

Volgens de officier van justitie blijkt echter uit onderzoek en observatie door de politie dat Van B. de enige gebruiker was van de EncroChat- en Sky ECC-accounts. Hij verstuurde daar ook veel privé-informatie en foto's mee. Onder schuilnamen als Stylish Falcon en Lange maakte hij afspraken. Hij is ook gefotografeerd met andere betrokkenen met wie hij een ontmoeting had geregeld.
Het OM stelt dat Van B. niet een kopstuk was binnen binnen de drugshandel, maar hij speelt daarin wel een belangrijke rol en "zit al jaren diep in de internationale groothandel". Daarmee is hij volgens justitie ook medeverantwoordelijk voor het geweld dat daar steeds vaker het gevolg van is. De samenleving is volgens het OM klaar met dit "narcoterrorisme" en daarom zou een zware straf op zijn plaats zijn.

Schijnproces

De advocaten van de verdachte komen vrijdag aan het woord. Advocaat Ruud van Boom noemt het een schijnproces, omdat het bewijs onrechtmatig verkregen zou zijn. Daar heeft de Hoge Raad onlangs anders over geoordeeld. Maar de advocaat voelt zich gesteund door recente uitspraken van het Europese Hof in zaken waarbij bewijzen op soortgelijke wijze zijn verkregen als bij deze zaak. Het Hof zou hebben geoordeeld dat dit een ontoelaatbare schending van de privacy is.
Vrijdag wordt ook bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet. Bij dergelijke complexe zaken wordt daar doorgaans wat langer de tijd voor genomen.