Utrechtse politievlogger Jan-Willem raakt rijbewijs kwijt na te hard rijden

© RTV Utrecht
Utrecht - Politievlogger Jan-Willem Schut heeft deze maand zelf de wet overtreden wegens een forse snelheidsovertreding. Hierdoor heeft de Utrechtse politieagent zijn rijbewijs tijdelijk moeten inleveren. Voorlopig neemt hij daarom plaats in de bijrijdersstoel van collega's, vertelt hij in zijn recentste video.
Na een avonddienst in Limburg reed Schut zondagochtend 9 juli vroeg in zijn eigen auto naar huis. Daar ging hij flink de mist in, want hij reed 51 kilometer per uur te hard. Zijn politiecollega's hebben Schut, nog gekleed in uniform, vervolgens staande gehouden en zijn rijbewijs ingevorderd.

Schriftelijke waarschuwing

Sinds 2016 vlogt Jan-Willem Schut over zijn werk als politieagent. Van achtervolgingen op plofkrakers tot aanhoudingen van winkeldiefstal: de Utrechtse politievlogger brengt het allemaal in beeld. Daarmee trekt hij een publiek aan van zo'n 330.000 abonnees op YouTube. De politievlogger ontving een nominatie voor de Televizier-Ster-Online-Videoserie voor zijn vlogs. Door zijn video-ervaring werd hij in 2020 aangesteld als eindredacteur video bij de Landelijke Eenheid van de politie.
Tijdens verkeerscontroles herinnert hij zijn kijkers regelmatig aan het belang van een voorzichtige rijstijl. Maar nu is Schut zelf degene die te maken krijgt met een strafrechtelijk onderzoek. De afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten (VIK) van de politie heeft een disciplinair onderzoek ingesteld. Daar is de politieagent vanaf gekomen met een schriftelijke waarschuwing. Daar accepteert hij de consequenties van, laat een woordvoerder weten.

Eerlijk en transparant

Schut is een belangrijk boegbeeld voor de politie als inspecteur van rang. Om die reden zou de politietop in een lastige positie zitten wegens zijn overtreding. De politie heeft besloten om de kwestie niet naar buiten te brengen zolang het VIK-onderzoek naar de ernstige snelheidsovertreding nog gaande was. Naar aanleiding van vragen van RTL Nieuws is het incident bevestigd en heeft Schut zelf een vlog over het voorval gepubliceerd.
"Ik probeer in mijn video's altijd zo eerlijk, open en transparent mogelijk te zijn. Maar dan vind ik het ook eerlijk op het moment dat het niet zo goed gaat, dat ik daar ook eerlijk en transparent over ben", zegt Schut in de vlog. "Ik denk dat ik als politieambtenaar als geen ander moet weten dat dit consequenties heeft." Hij erkent dat hij gevaarlijk rijgedrag heeft veroorzaakt en dat het een forse verkeersovertreding betrof. Het incident heeft hem de afgelopen dagen veel stress, spanning en onzekerheid opgeleverd, aldus de politieman.
De politievlogger kwam eerder negatief in het nieuws omdat in een video van hem te zien was dat een collega te hard reed na een melding van een autokraak. De andere agent reed met meer dan 100 kilometer per uur over de Nobelstraat, terwijl de maximumsnelheid daar 30 kilometer per uur was. Een strafrechtadvocaat sprak van gevaarzettend gedrag. Zowel de politie als het Openbaar Ministerie vond echter dat er niets mis was het met het rijgedrag van de motoragenten.
Jaren geleden kwam de politievlogger ook al in opspraak wegens zijn werkwijze met betrekking tot de privacy van gefilmde personen. Daar heeft het datajournalistieke programma Pointer twee keer melding van gemaakt.