Heeft flitsbezorging nog een toekomst in Utrecht? 'De behoefte blijkt er niet meer te zijn'

Utrecht - Boodschappen bestellen en binnen 10 minuten thuisbezorgd krijgen: flitsbezorgers leken twee jaar geleden dé manier om snel eten en drinken in huis te halen. Bezorgers van bedrijven als Flink, Getir en Gorillas doken ineens overal op in het straatbeeld. Maar na de vliegende start, lijken de felgekleurde bezorgtassen nu langzaam te verdwijnen. Het gerucht gaat dat Getir zich wil terugtrekken uit Nederland en Flink zegt in gesprek met RTV Utrecht het roer om te gooien: de belofte van binnen 10 minuten bezorgen wordt losgelaten. Is dit het einde van de flitsbezorger?
Uit cijfers van onderzoeksbureau Kantar blijkt dat sinds vorig jaar steeds minder mensen een bestelling plaatsen bij flitsbezorgers. Een enquête onder onze volgers op Instagram geeft hetzelfde beeld. Van de 750 mensen die de vragen beantwoordden heeft 33 procent wel eens iets besteld bij een flitsbezorger, maar slechts 9 procent doet dat nu nog steeds wel eens.
De hype voorbij?
Twee jaar geleden leken de flitsbezorgers nog een hoopvolle toekomst tegemoet te gaan. De belofte van de snelle levering in combinatie met stuntkortingen maakte dat veel mensen het wel eens wilden proberen. Ook de coronapandemie hielp een handje. "De omstandigheden voor snel thuisbezorgen waren toen erg goed", zegt Cor Molenaar, bijzonder hoogleraar eMarketing bij de Erasmus Universiteit. De ene na de andere lockdown kwam en mensen met een positieve coronatest mochten de deur niet uit. De flitsbezorgers sprongen in dit gat.
Maar inmiddels is corona naar de achtergrond verdwenen, hebben we te maken met inflatie én is de nieuwigheid van de flitsbezorgers er wel af. “Nu blijkt die behoefte er niet meer te zijn en wordt er dus niet genoeg besteld om deze manier van boodschappen bestellen en vervoeren winstgevend te maken”, zegt Molenaar. "Nederland heeft een hoge supermarktdichtheid. Dat betekent dat een supermarkt altijd dichtbij is. Zelf even naar de winkel gaan, is dus vaak net zo snel."
"Ik denk dat die hype een beetje voorbij is", concludeert Ralph. Hij woont om de hoek van een magazijn van een flitsbezorger dat in coronatijd werd geopend. "Ik zie ook echt minder bezorgers hier op straat." Dat de hype voorbij is, zeggen ook veel van onze Instagram-volgers. Waar ze in coronatijd nog wel eens bestelden - omdat ze in quarantaine zaten of omdat er een leuke welkomstkorting werd gegeven - halen ze nu toch liever zelf hun boodschap.
"Het is te duur geworden", zegt iemand. "Overbodige luxe", noemt een ander het. Bovendien vindt niet iedereen het een vervelend klusje. "Ik ga liever zelf en vindt het fijn om de producten in mijn handen te kunnen houden."
We vroegen Utrechters: bestel jij nog wel eens boodschappen bij een flitsbezorger?
'Dark stores'
Ook kwam er steeds meer kritiek op de flitsbezorgers. "Er wordt slecht met het personeel omgegaan", zegt één van onze volgers op de vraag waarom er niet meer besteld wordt.
Daarnaast begonnen buurtbewoners zich te verzetten tegen de vele filialen van flitsbezorgers. Om de belofte van binnen 10 minuten leveren waar te maken, kwamen overal in de stad magazijnen, ook wel 'dark stores' genoemd. Klanten kunnen hier niets kopen, alleen de bezorgers gaan de afgeplakte panden in en uit. Buurtbewoners begonnen zich te storen aan de gehaaste fietsbezorgers en het vele laden en lossen van vrachtwagens in hun wijk.
Naar aanleiding van de klachten kwamen gemeenten dan ook met strengere regelgeving. In Utrecht moesten bijvoorbeeld meerdere 'dark stores' sluiten omdat ze in strijd zouden zijn met het bestemmingsplan en het werd lastiger om een vergunning te krijgen voor nieuwe vestigingen. In Zeist verdwenen de flitsbezorgers helemaal. Met het verdwijnen van magazijnen, kwam ook de 10 minuten-belofte onder druk te staan.
Onmogelijke markt?
Corona voorbij, de nieuwigheid er van af, magazijnen die moesten sluiten en daar bovenop de inflatie: voor flitsbezorgers is de uitdaging inmiddels compleet. Dat maakt het aantrekken van investeerders lastig, zegt hoogleraar Cor Molenaar. "Toen flitsbezorgers in opkomst waren, was de rente op de financiële markt laag en dat maakt het investeren makkelijker. Nu dat niet meer zo is, willen de investeerders zekerheid zien. Maar vooralsnog is het businessmodel van de flitsbezorgers flinterdun."
Hij betwijfelt dan ook of flitsbezorgen ooit winstgevend zal worden. "In mijn beleving is het vanaf het begin een onmogelijke markt. Eentje die niet groot genoeg is en al snel in een slecht daglicht kwam te staan."
Volgens Duitse media zou Getir dat inmiddels ook inzien en om die reden de Nederlandse markt willen verlaten. De van oorsprong Turkse flitsbezorger verliest volgens de krant Handelsblatt miljoenen per maand. Getir noemt berichten over een vertrek 'puur speculatief', maar het bedrijf trok zich eerder wel terug van de Spaanse, Portugese en Franse markt. Mocht Getir inderdaad vertrekken, dan betekent dat ook het einde van Gorillas in Nederland. Dat bedrijf werd eind vorig jaar nog overgenomen door Getir.
Flitsmodel verdwijnt
Flink zou daarmee de enige overblijvende partij worden. Maar ook dit bedrijf is niet van plan door te gaan op de huidige voet. Volgens woordvoerder Stefan de Bruijn gaat Flink het roer omgooien en is snelheid niet meer hun hoofdzaak. Daarmee lijkt ook bij Flink de 'flits' eraf te zijn. "We merken dat klanten het vooral belangrijk vinden precies te weten wanneer de boodschappen komen."
Het lijkt een nieuw businessmodel te zijn, dat tussen het flitsbezorgen en de bezorging door supermarkten en Picnic in zit. Volgens De Bruijn worden er een hoop kosten mee bespaard. "Minder, maar grotere bestellingen scheelt in het aantal ritten dat je moet maken." Ook het verminderen van de bezorgsnelheid heeft volgens hem een positieve impact. "Een rider kan nu in een rit meerdere bezorgingen doen. Dat scheelt tijd, en daarmee een hoop personeel."
Volgens Flink leveren deze aanpassingen genoeg op om het tij op de markt te keren. "In zowel Nederland als Duitsland gaan we er vanuit dat we volgend jaar winst maken."
Of de plannen van Flink gaan aanslaan, moet blijken. Het is nu aan de consument. Veel van onze volgers zijn er in elk geval niet rouwig om. "Het lijkt mij goed dat de snelheid een beetje uit de maatschappij verdwijnt."