Uitspraak Marengo-proces loopt vertraging op: '20 oktober te ambitieus'

© Pixabay
Utrecht - Het Marengo-proces loopt vertraging op. Volgens de rechtbank Amsterdam, die een oordeel moet vellen, is de geplande datum voor de uitspraak, 20 oktober, te ambitieus omdat de "de beslispunten te complex zijn".
De rechter gaf vandaag tijdens de hoorzitting kort toelichting op de vertraging. Die komt "niet op een specifieke zaak of verdachten maar op het geheel", aldus de rechter. Rondom de zaak is veel gebeurd en dat zou ook een vertragende werking hebben gehad. De rechtbank noemt de vertraging "heel vervelend".
Hoofdverdachte Ridouan T. uit Vianen kwam eerder dit jaar zonder advocaat te zitten nadat Inez Weski werd aangehouden. Zij werd ervan verdacht informatie van T. uit de gevangenis te hebben doorgespeeld naar zijn contacten in het criminele circuit. Daarmee zou zij misbruik hebben gemaakt van haar positie als advocaat.
Inmiddels hebben nieuwe advocaten zich aangemeld voor T. Zij verschenen vandaag voor het eerst in de rechtbank. Kroongetuige Nabil B. zit ook al een poosje zonder juridische hulp en heeft nog geen nieuwe advocaat. Ze hebben negen maanden uitstel gevraagd om het grote strafdossier te bestuderen.

Reactie advocaten

De advocaten van de diverse getuigen en verdachten vinden de vertraging "onacceptabel". Advocaat Juriaan de Vries noemt het "extreem zorgelijk" dat de rechtbank niet tijdens de hoorzitting met een nieuwe datum kon komen.
Meerdere advocaten hebben vandaag dan ook gevraagd om hun cliënten vrij te laten, omdat het onduidelijk blijft wanneer de zaak is afgerond. "De rechtbank kan hem niet vasthouden tot er een keer een vonnis komt", zei Jan-Hein Kuijpers over zijn cliënt Zakaria A.
De rechter hoopt in september meer duidelijkheid te kunnen geven over een nieuwe datum voor de uitspraak van de zaak.