Sjors fietst van de Domtoren naar de Eiffeltoren binnen 24 uur: 'Ik moest iets doen'

© Jasper Witte / RTV Utrecht
Utrecht - Nadat de oma van Sjors van 't Hag overleed, moest hij 'iets' doen. Daarom ruilt hij de roeiriemen in voor pedalen, en fietst hij vandaag van de Domtoren naar de Eiffeltoren binnen 24 uur. Daarmee haalt hij geld op voor stichting Casper, die geld ophaalt voor onderzoek naar alvleesklierkanker.
Het idee om van Utrecht naar Parijs te fietsen, ontstond toen zijn vrienden eerder een '500 kilometer challenge' deden. Sjors wilde een vergelijkbare afstand afleggen. Hij komt uit Amsterdam, studeerde in Utrecht en traint hier roeiers bij studentenroeivereniging Orca. Daarom gaat hij bij de Domtoren van start.
Ik schrok me helemaal het leplazarus eerlijk gezegd.
Sjors van 't Hag
Sjors zijn oma is overleden aan alvleesklierkanker. "Elke vorm van kanker is echt verschrikkelijk, maar ik moet zeggen dat alvleesklierkanker me echt wel heeft geraakt." Het zette hem aan het denken: hier wilde hij wat goeds voor doen. Toen kreeg hij wat cijfers door van de stichting, "en ik schrok me helemaal het leplazarus eerlijk gezegd".

Diagnose een doodvonnis

Dat zit hem vooral in de overlevingskans: 90 procent van de mensen die de diagnose krijgt overlijdt binnen een jaar. "Dat vind ik zo bizar veel. Het wordt eigenlijk altijd te laat ontdekt, en dan is het ook nog eens heel moeilijk te behandelen."
Bijna 3000 mensen per jaar krijgen in Nederland de diagnose, die ook wel als doodvonnis wordt ervaren. Dat betekent dat er zo'n 8 mensen aan overlijden per dag, "maar het is vooral dat percentage dat me heel erg aan het denken zette, dat je wanneer je de diagnose krijgt eigenlijk al bijna zeker weet van: dit was het".

Nog nooit zo ver

Sjors is een actie gestart op de website van Stichting Casper. Het geld dat mensen doneren voor zijn actie gaat zo direct naar de stichting. "En dat hebben ze ook al veel gedaan, dus dat is erg mooi." Naast de donaties was Sjors zijn eigen voorbereiding ook niet onbelangrijk, maar hij weet duidelijk waar hij aan begint.
"Ik heb nog nooit zo ver gefietst, maar ik ben wel een redelijk geoefend fietser." Sjors heeft een trainingsschema gevolgd, wedstrijden gereden en tochten gereden van meer dan 200 kilometer. "Dat kwam dan weer heel erg voort uit mijn liefde voor sport. Eerst roeien en daarna wielrennen. Ik dacht: dan kan ik mijn liefde voor een gekke sportuitdaging en iets goeds doen combineren."

Langs de Franse bakker

Dat hij naar Parijs fietst op de nationale feestdag quatorze juillet is eerder pech dan gepland. "Ik wilde het zo snel mogelijk doen na het roeiseizoen, vandaar deze datum." De festiviteiten op de feestdag bevorderen het doorfietsen alleen niet. "Dat is ook een reden om zo laat mogelijk te starten, zodat ik er juist zoveel mogelijk niet ben."
Ook een lekke band zal Sjors er niet van weerhouden zijn doel te halen.
Ook een lekke band zal Sjors er niet van weerhouden zijn doel te halen. © Jasper Witte / RTV Utrecht
Ook over eten onderweg is nagedacht. "Ik heb mijn route - op aanraden van een ex-prof - zoveel mogelijk langs tankstations gelegd, in Brussel heb ik een eetgelegenheid uitgezocht, en in Frankrijk kom ik langs een bakker."
Wat je alleen nooit in de hand hebt is het weer, en dat kan nog wel eens een uitdaging worden. "In de zin van temperatuur valt het wel mee, maar het is vooral de wind waar ik me een beetje zorgen om maak. Die heb ik de hele rit tegen." Toch staat Sjors er nuchter in. Hij vertelde zijn verhaal vanochtend vroeg al op Radio M Utrecht. Is hij vanmiddag dan wel uitgerust genoeg om binnen 24 uur Parijs te bereiken? "Ja hoor, ik zal wel moeten."
Sjors van 't Hag over zijn fietstocht.
Sjors is om 15.00 uur vanaf de Domtoren vertrokken, en hoopt morgen rond 12.00 uur bij de Eiffeltoren te zijn.