Utrechtse horecaondernemers opgelucht na arrestatie verdachte afpersing

De Kanaalstraat werd afgezet na de vondst van een explosief
De Kanaalstraat werd afgezet na de vondst van een explosief © Koen Laureij
Utrecht - Utrechtse horecaondernemers halen opgelucht adem nadat gisteren een 26-jarige verdachte is opgepakt voor het afpersen van zeker vier Utrechtse horecaondernemers. Geen van de door RTV Utrecht gesproken ondernemers is zelf gechanteerd, maar ze snappen wel degelijk de frustratie van hun collega's elders in de stad.
"Ik kan me helemaal voorstellen hoe moedeloos je van zo'n chantage kan worden", zegt Jesse van Beek van café Dubbel/Dwars. "Als horecaondernemer heb je namelijk al zoveel aan je hoofd."
Het gonsde wel een beetje in de Utrechtse horecawereld, weet Yakup van cultuurcafé Kleine Max. "We hebben er zelf geen last van gehad, maar je leeft wel mee met je omgeving. Het is nu ook de vraag: is deze verdachte in z'n eentje, of is het een groter netwerk? Ik hoop in ieder geval dat er nog beter gehandhaafd gaat worden."

Financiële domper

Angst was er niet per se, maar wel het gevoel van "wie weet zijn wij de volgende", aldus Jamal van lunchroom Picobello. "Want bij dit soort zaken weet je het nooit. Ik snap dat de gemeente daarom soms zelfs een restaurant tijdelijk sluit, alleen is dat dan wel weer een financiële domper. Zeker als dit je enige bron van inkomsten is."
"Afpersing of bedreiging is een van de ergste dingen die een horecaondernemer kan overkomen", zegt Jan Hagenouw, voorzitter van de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. "We zijn blij dat de vermoedelijke dader is opgepakt. Nu is de zaak aan de rechter. Ik hoorde al van de wijkagent horeca dat er verschillende aangiftes her en der in de stad waren gedaan. Nu de verdachte is opgepakt hoop ik dat er een einde is gekomen aan deze vorm van criminaliteit."
De politie pakte de verdachte, een man uit Geldermalsen, gisteren in Tiel op. Hij zou verschillende horecaondernemers hebben afgeperst. Als zij geen betaling zouden doen in cryptovaluta, dan zou hij ervoor kunnen zorgen dat de zaken dicht zouden gaan. De chantage begon nadat de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma vorige maand een horecazaak aan de Kanaalstraat voor dertig dagen had gesloten. De maatregel volgde nadat daar een explosief was gevonden.
De aangehouden man wordt volgens de politie niet verdacht van betrokkenheid bij het gevonden explosief aan de Kanaalstraat. Het onderzoek gaat nog wel door en de recherche sluit meerdere aanhoudingen dan ook niet uit.

Complimenten

De gemeente Utrecht geeft in een reactie complimenten aan de politie dat het opsporingsonderzoek nu tot een aanhouding heeft geleid. "Chantage van horecaondernemers door te dreigen met een explosief aan de deur of beschieting, zodat dat mogelijk tot sluiting leidt, is een vorm van afpersing die niet door de beugel kan."
De Utrechtse burgemeester zei eerder dat het nieuw is voor Utrecht dat horecaondernemers bedreigd worden met sluiting om ze af te persen. Ze benadrukte dat als ze een zaak sluit, dat daar dan altijd meer aan de hand is dan alleen een handgranaat of beschieting.
Het is nog niet bekend of het pand aan de Kanaalstraat binnenkort weer open mag of dat de sluiting wordt verlengd, liet een woordvoerder van de gemeente weten.