Wolf uit Wapse onderzocht bij Universiteit Utrecht, spoedprocedure moet vragen beantwoorden

© Universiteit Utrecht (UU)
Utrecht - Was de wolf ziek? Was het een mannetje of vrouwtje? Was het drachtig? Het zijn vragen die de Universiteit Utrecht en de Wageningen Universiteit gaan beantwoorden. Ze onderzoeken de wolf die zondag in het Drentse Wapse is doodgeschoten.

Zondag werd in Drenthe een wolf gedood nadat het dier een schapenboer had gebeten. De boer zou hebben geprobeerd de wolf weg te jagen omdat die zijn schapen aanviel. Toen hij het dier naderde met een hooivork en schep, werd hij in zijn arm gebeten. De burgemeester gaf daarna toestemming de wolf dood te schieten.

"De wolf is al bij ons en de sectie is ook afgerond", zegt woordvoerder Jelle Boontje van de Universiteit Utrecht. Dode wolven gaan voor onderzoek altijd naar de UU, daar kijken ze naar de doodsoorzaak. "Wij zijn vrij snel in dit proces betrokken geraakt zodat we snel sectie kunnen doen. Hoe sneller je daarmee begint, des te beter de kans op goede resultaten."
Dode wolven worden volgens protocol onderzocht. Provincies hebben afgesproken hoe ze om moeten gaan met dode wolven. BIJ12 coördineert in opdracht van provincies al die onderzoeken. De provincie Drenthe heeft in dit geval om een spoedprocedure gevraagd om zo snel mogelijk vast te stellen dat het inderdaad om een wolf gaat.
"Dan weet je eerder welke wolf het was en of er mogelijk meer wolven bij betrokken waren", zegt een woordvoerder van BIJ12. Voor het dna-onderzoek zijn monsters afgenomen en er zijn ook röntgenfoto's gemaakt. Dit moet inzicht geven in de precieze doodsoorzaak en de herkomst van het dier.
De wolf wordt onderzocht.
De wolf wordt onderzocht. © Jelle Boontje / Universiteit Utrecht
Monique Jacobs (Diagnostisch Laborant) bekijkt een röntgenfoto van de wolf. Hierna ging de sectie van start.
Monique Jacobs (Diagnostisch Laborant) bekijkt een röntgenfoto van de wolf. Hierna ging de sectie van start. © Jelle Boontje / Universiteit Utrecht
Op de wolf wordt ook onderzoek gedaan om te zien of het dier mogelijk iets onder de leden had. Het kan zijn dat het dier door ziekte eerder geneigd was te bijten. Ook kan vastgesteld worden of de wolf gewond is geraakt doordat de schapenhouder het roofdier probeerde te verdrijven met een schep.

Dode wolven

Het is voor het eerst dat een burgemeester besluit tot het doodschieten van een wolf. De afgelopen jaren zijn meerdere dode wolven onderzocht. Zeker 15 zijn slachtoffer geworden van een aanrijding. In april dit jaar kreeg een wolf na een aanrijding een genadeschot om het lijden te stoppen. Ook een wolf die slachtoffer was van stroperij is door BIJ12 onderzocht, dat was in 2021.
Sinds de wolf is teruggekeerd naar Nederland is nooit eerder een mens gebeten. Wolvenkenners stellen dat de wolf uit Wapse niet aanviel, maar zich verdedigde tegen een aanval.
De resultaten van de onderzoeken worden binnenkort verwacht. "En dan is het aan de provincie Drenthe om daar verder over te communiceren." Het vermoeden bestaat wel dat de dode wolf afkomstig is van een roedel in het Drents-Friese Wold, aangezien Wapse daar niet ver vandaan ligt.