In beeld: wielerveteranen bedwingen Nedereindse Berg

© Yvette van den Dool / Foto Dooltje
Utrecht - Terwijl de renners in de Tour de France de mythische Puy de Dôme op fietsen, rijden wielerveteranen in Utrecht een berg van een hele andere categorie. Op het circuit van de Nedereindse Berg wordt vandaag het open kampioenschap van Nederland gehouden, voor wielrenners van boven de 30, 40 en soms zelfs 70 jaar oud.
De oudste is 78, zegt Herman de Jong van de Veteranen Belangen Vereniging Nederland. Voorheen was de wedstrijd een eigen clubkampioenschap, maar dit jaar is het met medeweten van de wielerbond KNWU opengezet voor alle wielerveteranen die mee willen doen. Wie in zijn eigen leeftijdscategorie als eerste over de finish komt na vijf kwartier en drie extra ronden mag zich officieus Nederlands Kampioen noemen.

Kampioenstrui

"We hebben ook een eigen trui voor de winnaars", zegt De Jong. "Een witte met een band eroverheen. Echt een kampioenstrui." Daar moet je nog flink voor doortrappen, want ook op een respectabele leeftijd halen de veteranen nog een jaloersmakend gemiddelde. "Ik denk dat de winnaar in de categorie 60-plus zo'n 42 kilometer per uur gemiddeld heeft gereden."
Het wielercircuit op de Nedereindse Berg is ruim 2 kilometer lang en kent een beklimming van een meter of 15 hoog, met een gemiddeld stijgingspercentage van 2,3 procent. Als er geen wedstrijden of trainingen zijn, is de wielerbaan vrij toegankelijk voor iedereen die zijn eigen record aan wil scherpen.