Voorwaardelijk celstraf voor Utrechtse tbs-er die fietser aanreed in gestolen Mercedes

Archieffoto
Archieffoto © RTV Utrecht
Utrecht - Een Utrechtse automobilist (38) die in november 2021 een fietser (29) aanreed met een gestolen Mercedes-Benz, is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Naast gevaarlijk rijgedrag is hij ook schuldig bevonden van het doorrijden na een ongeval en joyriden. Dat is rijden in iemands auto zonder toestemming van de eigenaar.
Het ongeluk gebeurde op de Churchilllaan in Amsterdam. De man reed 10 kilometer per uur te hard en half over het fietspad. Het slachtoffer raakte ernstig gewond bij de aanrijding en liep onder meer hersenletsel op. Daarnaast heeft de automobilist ook een andere auto beschadigd. Na het ongeluk is hij doorgereden. De Mercedes-Benz waarin hij reed, stond geregistreerd als gestolen. Of de Utrechter het voertuig heeft gestolen, kon niet worden bewezen.
De ernst van deze vergrijpen rechtvaardigt normaal gesproken een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van aanzienlijke duur, aldus de rechtbank. Maar, ten tijde van zijn aanhouding en ten tijde van de uitspraak kreeg hij al een tbs-behandeling. Na zijn aanhouding in deze zaak is hij meteen teruggeplaatst in de tbs-kliniek en zijn al zijn verloven ingetrokken. De rechter vindt het belangrijk dat zijn behandeling niet wordt onderbroken, daarom krijgt hij een voorwaardelijke straf in plaats van een onvoorwaardelijke.
De man krijgt een proeftijd van twee jaar. Als hij in die twee jaar iets strafbaars doet of zich niet houdt aan de voorwaarden die de rechter heeft opgelegd, moet hij alsnog zes maanden de gevangenis in. Daarnaast mag hij anderhalf jaar niet autorijden.
Over waarom de man tbs-behandeling kreeg willen zowel zijn advocaat als de rechtbank geen uitspraak doen, in verband met de privacy.