Treinen NS gaan weer 'mondjesmaat' rijden na storm Poly, ook regiotreinen vertrekken weer

Een treinreiziger is gestrand vanwege storm Poly.
Een treinreiziger is gestrand vanwege storm Poly. © Evert Elzinga, ANP
Utrecht - Het regionale treinverkeer begint vanaf ongeveer 17.00 uur weer langzaam op gang te komen nadat zomerstorm Poly over het land is getrokken. Zo rijden de Connexxion-treinen van de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen weer, meldt ProRail. Tussen Amsterdam en Schiphol, Utrecht en Hilversum gaan ook weer 'mondjesmaat' treinen rijden, aldus de NS
Rond 17.00 uur kondigde het KNMI voor het hele land code groen af. Eerder gold in Noord-Holland, Flevoland en Friesland nog code rood omdat storm Poly over dat gebied ging trekken. De storm zorgde voor veel overlast. In Haarlem kwam een vrouw om het leven toen een boom omver werd geblazen en op haar auto landde. Het treinverkeer werd in grote gedeelten van het land stilgelegd om ongelukken te voorkomen.
Personeel van de NS is woensdag nadat de storm was overgetrokken meteen de deur uitgegaan voor schade-inspecties. Dat gebeurt door lege treinen stapvoets over de stukken te laten rijden waar de storm heeft huisgehouden om de schade in kaart te brengen. Deze informatie wordt doorgegeven aan ProRail. Die kunnen het dan repareren.
Rond 18.30 uur werd het treinverkeer van de NS langzaamaan weer opgestart. Het ging dan met name om 'terugbrengtreinen', bedoeld om gestrande reizigers naar hun bestemming te brengen. De vervoerder raadt reizigers wel aan om alternatief vervoer te zoeken of vlak voor een reis met de NS de planner te raadplegen om te zien of de trein al rijdt.