Brandgevaar studentencomplex Utrecht laat bewoners en SSH schrikken, maar ‘het zal wel goed gaan’

© Google streetview
Utrecht - Woningcorporatie SSH is geschrokken van het geconstateerde brandgevaar bij het studentencomplex op de Cambridgelaan. Het gaat om een complex met ruim vijfhonderd woningen. De gevelplaten voldoen niet aan de eisen en moeten zo snel mogelijk geïmpregneerd of vervangen worden. In de tussentijd neemt de corporatie maatregelen om brand te voorkomen. Reden voor paniek is er niet, benadrukt SSH. "Als we er niet van overtuigd zouden zijn dat huurders hier veilig zouden zijn, zouden we ze hier niet laten wonen", zegt manager Wonen van de SSH, Roeland Kreeft.
Verschillende bewoners die onderweg zijn naar college of hun werk hebben wel een mail voorbij zien komen maar lijken niet erg onder de indruk van de inhoud. Anderen hebben het überhaupt nog niet meegekregen. "Geschrokken is een groot woord maar leuk nieuws is anders", reageert bewoner Michiel.
Ook Douwe die nu tweeëneenhalf jaar op de Cambridgelaan woont is niet erg blij met het bericht. "Maar met de maatregelen heb ik het idee dat het wel goed komt", zegt hij.
In de stad Utrecht zijn 16 panden gecontroleerd op brandveiligheid. Aanleiding is het drama in Londen in 2017 waarbij 72 bewoners van de Grenfell Tower omkwamen doordat de gevel extreem brandgevoelig was. In Utrecht zijn alle gebouwen door de keuring gekomen, behalve het studentencomplex aan de Cambridgelaan. "Er is conform de afgegeven vergunning gebouwd. Maar we hebben geleerd dat je bij dit soort platen extra aandacht moet besteden aan de brandveiligheid", zegt Kreeft van SSH.

Vragen

Er worden direct maatregelen genomen "zoals het weghalen van de onderste gevelplaten zodat er vanaf de grond geen brand zou kunnen ontstaan", zegt Kreeft. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als een scooter kortsluiting krijgt. Verder worden er brandwerende platen langs de vluchtroutes geplaatst en maakt een brandwacht rondes door het gebouw om te zorgen dat er geen spullen in de gangen blijven staan.
Sommige maatregelen roepen vragen op. "Wat een brandwacht precies betekent stond er bijvoorbeeld niet bij", zegt Robin. Ze woont ondertussen vier jaar op de Cambridgelaan en studeert in Utrecht. Haar huisgenoot Victor woont nu twee jaar in het pand en blijft ook met vragen zitten. "Gaan de aangekondigde vernevelaars in het hele pand af als er brand uitbreekt?" Maar ondanks de vragen, maken de studenten zich geen grote zorgen over hun veiligheid. "Het is al die tijd goed gegaan dus het zal nu ook wel goed gaan", zegt Victor.
Dit doet SSH om brand te voorkomen in studentencomplex De Cambridgelaan

Bewonersavond

Vanavond worden de bewoners bijgepraat door SSH, al kan niet iedereen daarbij zijn. "Ze hebben een bewonersavond aangekondigd om alle vragen te beantwoorden. Maar het is vervelend dat ze deze aankondiging pas een dag van te voren doen. Ik had er bij willen zijn en er ook zeker rekening mee gehouden in m'n planning. Maar een dag van te voren valt er niet veel meer te regelen", zegt Victor. "Ik hoop wel dat ze een extra avond inplannen of extra toelichting sturen na de bijeenkomst", zegt ook Robin.
SSH laat weten dat de organisatie in twee weken tijd een plan heeft gemaakt en de studenten zo snel mogelijk willen informeren over wat er speelt. "Als er behoefte is aan extra informatie of een extra bijeenkomst staan we daar zeker voor open", laat een woordvoerder weten.