Utrecht vindt de deelbakfietsen een groot succes en wil het aantal uitbreiden tot 800

© ANP
Utrecht - De deelbakfiets in Utrecht is zo'n succes, dat de gemeente Utrecht in het najaar een vergunning gaat tekenen om veel meer deelbakfietsen in de stad te krijgen. Die vergunning gaat dan in 2024 in.
Op dit moment zijn er 180 van die fietsen verspreid door de stad. De bedoeling is dat daar volgend jaar 45 fietsen bij komen. De gemeente wil in 2026 minimaal 375 deelbakfietsen en hoopt over een paar jaar zelfs 800 deelbakfietsen in de stad te hebben. En de gemeente kijkt ook naar mogelijkheden om de deelbakfietsen tussen stad en regio te gebruiken.

Auto's vervangen

De gemeente is enthousiast over de deelbakfietsen. Volgens cijfers van de gemeente werden de huidige fietsen de afgelopen tijd vaker dan één keer per dag gebruikt. Ook blijkt volgens de gemeente uit onderzoek dat ze vaak autoritten vervangen.
"Wie een deelbakfiets pakt kan soms de auto laten staan. Daarnaast is het een uitkomst voor Utrechters zonder eigen auto of bakfiets. Ze voegen dus écht iets toe aan het aanbod van deelvervoer", zegt wethouder Lot van Hooijdonk.

Sneller en makkelijker

Wie gebruik wil maken van de deelbakfiets moet de fiets nu nog halen en brengen op dezelfde locatie. Dat is niet altijd even handig, want als je de fiets bijvoorbeeld gebruikt om naar een afspraak te rijden, dan moet je doorbetalen als de fiets lange tijd stilstaat.
De gemeente start in 2024 daarom met 'virtual hubs'. De fietsen zouden dan voor enkele ritten kunnen worden gebruikt. Het idee is namelijk dat je elke fiets bij elke 'hub' moet kunnen halen en brengen.
Het idee van de hubs klinkt mogelijk bekend, want het dat is ook hoe de elektrische deelfietsen bijvoorbeeld worden gebruikt. De gemeente hoopt door deze toevoeging dat inwoners nóg vaker de auto laten staan en de bakfiets pakken. Om dat aantrekkelijk te maken, willen ze zorgen dat er altijd een bakfiets binnen loopafstand is.

De hubs

De gemeente onderzoekt nu hoe het netwerk van die virtuele hubs eruit moet komen te zien. Het idee is om bij elke hub ruimte te hebben voor twee deelbakfietsen en op populaire plekken (zwembaden, sportclubs) zelfs ruimte voor nog meer deelbakfietsen. "Het netwerk van virtuele hubs moet vergelijkbaar zijn met dat van bushaltes, zodat iedereen op loopafstand een plek heeft om een rit te beginnen of te eindigen met de deelbakfiets," schrijft de gemeente.
Een voorbeeld van een TIER-hub
Een voorbeeld van een TIER-hub © TIER Mobility
Het straatbeeld hoeft daarvoor niet te veranderen, verwacht de gemeente. Er bestaan al hubs van de elektrische fietsen van TIER bijvoorbeeld. De uitdaging zit vooral in plekken vinden waar twee bakfietsen gestald moeten worden.
Om een idee te krijgen van hoe dat eruit komt te zien, gaat de gemeente komende twee tot drie maanden werken aan een virtuele kaart met een mogelijk netwerk ontwikkelen.

Verbinding met de regio

Gemeente Utrecht onderzoekt naast ook de mogelijkheden om de deelbakfietsen ook in te zetten op routes met omliggende gemeentes. TIER is nu ook beschikbaar in Nieuwegein en Maarssen, wat een uitgebreider netwerk voor de deelbakfietsen ook mogelijk maakt.
"We volgen dit met interesse, maar het is aan de buurgemeenten om dit toe te laten, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor hun openbare ruimte," zegt een woordvoerder van de gemeente.
De vergunningsperiode voor de deelbakfietsen loopt nu tot 2027, maar kan tot twee keer toe verlengd worden met een jaar. Wie de aanbieders van de fietsen worden, is nu nog onbekend. Aanbieders kunnen zich deze zomer aanmelden bij de gemeente.