Maakt deze grote bellenblazer een einde aan blauwalg?

Sita Vulto naast de WaterQi
Sita Vulto naast de WaterQi © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - Op het eerste gezicht zie je er niet veel aan af: de grote zeecontainer die nu bij de Veldhuizerplas in Utrecht staat. Maar binnenin huist een systeem dat een einde moet maken aan een hardnekkig probleem. Aan het eind van elke zomer stikt het namelijk in de plas van de blauwalg.
Met de WaterQi moet dat nu verleden tijd zijn, hoopt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Wie de container namelijk opent, ziet grote, zwarte cilinders staan. Daar wordt water uit de plas van miniscule belletjes zuurstof voorzien, legt Mark Hensen uit.
Samen met uitvinder Ben de Vos is Hensen eigenaar van de enorme bellenblazer. "Als je je wastafel vult en je haalt de stop eruit, dan zie je altijd een draaikolk. Dat is ook hier het geheim van de smid", wijst hij naar de cilinders. "Want in de punt van de draaikolk ontstaan kleine belletjes."

Terug de plas in

Het water met de belletjes wordt via lange slangen vervolgens weer terug de Veldhuizerplas ingepompt. Het zuurstofrijke water moet de aangroei van blauwalg vervolgens voorkomen.
Mark Hensen en Ben de Vos bij de WaterQi
Mark Hensen en Ben de Vos bij de WaterQi © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
"In de zomer komen hier te veel voedingsstoffen in het water", legt Sita Vulto van De Stichtse Rijnlanden uit. "En te veel is nooit goed. Door zuurstof toe te voegen worden die voedingsstoffen afgebroken en krijg je een gezonder watersysteem."
Dat klinkt misschien als symptoombestrijding, want blauwalg ontstaat niet zomaar. Maar volgens Vulto is dit niettemin wel de beste oplossing. "We hebben nou eenmaal parkeerplaatsen, hondenuitlaatvelden en overstorting van riolen. Dat kan je niet weghalen."

Geen fraai uitzicht

Houden we nog één probleem over. De grote zeecontainer biedt geen fraai uitzicht. Al storen niet alle buurtbewoners zich daaraan. "Het is wel een opvallend geval", zegt een buurtbewoner die rechtstreeks op de container uitkijkt. "Maar ach. Als het voor het goede doel is, is het goed."
En Vulta belooft ook op termijn iets aan het uitzicht te kunnen doen. Want als de resultaten goed zijn, zijn er grote plannen met de WaterQi. "We kunnen de installatie ook ingraven en dan zie je er niets meer van", zegt ze. "Mogelijk kunnen we de WaterQi dan ook zo opstellen dat die voor een groter gebied effect heeft. Dan heb je in ons hele gebied misschien aan vier of vijf WaterQi's voldoende."