Steeds meer jongeren nemen overdosis, vooral met ibuprofen of paracetamol

© Pixabay / Hilbert Kuipers
Utrecht - Steeds meer jongeren tussen de 13 en 17 jaar nemen doelbewust een overdosering met medicijnen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht 2022 van het Nationaal Vergiftigingen Informatiecentrum (NVIC) van het UMC Utrecht. Dat gebeurt het meest met ibuprofen en paracetamol.
In 2022 waren er 37 procent meer meldingen dan in 2020 over jongeren die doelbewust een overdosis medicijnen innamen. In totaal gingen het om 1439 meldingen. Professor Dylan de Lange, intensivist-toxicoloog en hoofd van het NVIC, maakt zich zorgen. "Vergis je niet, paracetamol en ibuprofen zijn geen risicoloze geneesmiddelen. Een overdosis kan leiden tot lever- en nierschade en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn."

Over het NVIC

Het NVIC is de nationale vraagbaak voor huisartswen, medisch specialisten en andere hulpverleners bij vergiftigingen. Het centrum geeft 24 uur per dag telefonisch informatie over de effecten en de behandeling van vergiftigingen bij mensen dieren. In 2022 ontving het NVIC 45.185 telefonische informatieverzoeken over vergiftigingen.

De stijging zette in vanaf juli 2022 en is het sterkst onder meisjes van 13 tot en met 15 jaar. "Zo'n doelbewuste overdosering wil niet zeggen dat iemand echt dood wil", zegt kinder- en jeugdpsychiater van het UMC Utrecht Bas Oude Ophuis. "Maar het geeft wel aan dat het niet goed gaat met het kind."

Benzodiazepinen

Ook het aantal vergiftigingen met benzodiazepinen nam toe. Dat zijn medicijnen die vaak worden gebruikt tegen angst- en slaapproblemen. Wat het NVIC daarbij opvalt is dat het aantal meldingen afneemt zodra een stof op de Opiumlijst wordt geplaatst. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de middelen clonazolam en etizolam. Vaak neemt korte tijd daarna een nieuwe variant het dan over, zoals bromazolam en pyrazolam.
De gegevens van het NVIC laten ook zien dat er op de werkvloer meer incidenten zijn met schadelijke stoffen. Het centrum ontving in 2022 in totaal 921 meldingen van zogeheten 'arbeidsintoxicaties'. Vaak was er dan een middel in een oog terecht gekomen. Door snel en grondig te spoelen met water bleef de oogschade vaak beperkt.
Het NVIC gaat samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht nu een onderzoek starten naar de mentale gezondheid van jongeren. "Dit vraagt om aandacht", zegt De Lange. "We moeten nader onderzoeken wat deze trend betekent."

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.