Verloren bijbel van Domkerk uit 1832 gevonden in kringloopwinkel

© SaveTheBook
Utrecht - Een oude bijbel van de Domkerk, waarvan niet eens bekend was dat die verdwenen was, is teruggevonden in een kringloopwinkel in Den Haag. Het boek uit 1832 werd daar aangetroffen door Stefan van Mierlo voorzitter van Stichting SaveTheBook, die de bijbel binnenkort weer teruggeeft aan de Domkerk in Utrecht.
"Ik dacht misschien is het wel aardig om hem terug te brengen waar hij hoort, dus ik heb contact opgenomen. En ze willen hem graag in ontvangst nemen", zegt Van Mierlo, die vaker in kringloopwinkels naar oude boeken speurt. Hij gaat er niet vanuit dat de bijbel echt veel waard is, maar het gaat volgens hem "meer om de gevoelswaarde".
De bijbel werd ook echt intensief gebruikt. Hij lag ooit op de kansel en er werd uit voorgelezen, wat goed te zien is aan alle gebruikssporen. Het is niet duidelijk hoe en wanneer de 12 centimeter dikke bijbel uit de Domkerk is verdwenen. Bij de Domkerk wisten ze ook niet dat ze het boek kwijt waren.
De bijbel is in 1832 gedrukt in Amsterdam en in 1878 gebonden in deze omslag voor de Domkerk. De bijbel wordt volgende week woensdag teruggegeven aan predikant Willem Roskam.