Man met vleesmes pleegde overval op Kruidvat omdat hij terug naar de gevangenis wilde, kassameisje vreesde voor haar leven

Utrecht - Het was pas de vierde dag van haar nieuwe bijbaantje in het Kruidvat-filiaal aan het Vredenburg in Utrecht, maar het werd een dag die het 17-jarige kassameisje nog veel slapeloze nachten zou bezorgen. Op donderdag 12 januari kwamen om vijf voor zes 's avonds twee mannen de drogisterij binnen, die gelijk naar de balie liepen. Een van de twee haalde een groot vleesmes uit een tasje. Hij maakte stekende bewegingen in de richting van de caissière en een klant, terwijl hij "Kassa open, kassa open", riep. Over de balie heen graaide de man met het mes bankbiljetten uit de geldlade, de andere man deed daarna ook een greep. Toen de politie arriveerde, waren ze al verdwenen. Het mes werd tijdens hun vlucht weggesmeten.
Opvallend genoeg meldde de man die met het mes had gedreigd zich een dag later bij de politie. De 26-jarige H. uit België bleek kort voor de overval een gevangenisstraf te hebben uitgezeten voor een vrijwel identieke overval op een Kruidvat-filiaal in de Damstraat, eind 2020. Hij kreeg daar toen twee jaar cel voor. De nieuwe overval had hij gepleegd, omdat hij opnieuw opgesloten wilde worden, verklaarde hij vandaag in de Utrechtse rechtbank. De officier van justitie eist dit keer drie jaar gevangenisstraf tegen de Belg. Zijn medeverdachte Z. zou 2 jaar de cel in moeten. Z. werd drie weken na de overval herkend op bewakingsbeelden die werden uitgezonden in Bureau Hengeveld en Opsporing Verzocht.
Drugs en bommen
"Ik heb het gedaan om opgepakt te worden", mompelde H. met Vlaamse tongval. Hij zou onder druk zijn gezet door een organisatie die zich in België bezighoudt met "drugs en bommen." Drie jaar geleden zou hij mee hebben gedaan aan een transport dat fout was gelopen. "Ik moest gedwongen klusjes doen, om af te betalen. Die zijn te heftig, dat wil ik gewoon niet doen. Ze zijn nog heftiger dan een winkeloverval met mes", verklaarde hij. Tijdens het uitzitten van zijn vorige straf, werd hij voorwaardelijk vrijgelaten en met een enkelband teruggestuurd naar België. Maar hij knipte de enkelband door en kwam terug naar Nederland, omdat hij zich hier veiliger voelt . Ook voor zijn veiligheid had hij altijd een groot mes bij zich.
De officier van justitie gelooft het verhaal van H., maar zij hoopt dat hij hulp zoekt om een oplossing voor zijn situatie te vinden. Zolang dat niet gebeurt, is volgens haar de kans groot dat hij na het uitzitten van zijn straf opnieuw de fout ingaat. Hij beweerde dat hij bij de overval alleen maar had gedreigd, maar de medewerkster van het Kruidvat vreesde voor haar leven toen hij haar met het mes ter lengte van haar onderarm in een hoekje drong. "Ik dacht dat hij me dood ging maken. Ik wilde weg, maar er was geen ruimte. Ik dacht dat hij me ging steken, als ik niet mee zou werken", verklaarde zij later.
Trauma
De gevolgen voor het meisje zijn enorm traumatisch. Ze durfde wekenlang niet naar school en naar haar werk. Ze slaapt nog altijd slecht en heeft last van herbelevingen en straatangst, vertelde een medewerkster van slachtofferhulp. Zij heeft therapie nodig om de problemen de baas te kunnen. De twee verdachten zouden haar ruim 900 euro schadevergoeding moeten betalen. "Ik heb ze gewoon meegesleurd in mijn problemen. Ik heb er wel spijt van maar het is te laat", reageerde de Belg die bij de eerdere overval op het Kruidvat in de Damstraat een 16-jarige winkelmedewerkster doodangsten bezorgde.
De officier van justitie maakt zich grote zorgen over de ernstige delicten die H. al op jonge leeftijd pleegde. Hij gebruikt antipsychotica, maar wilde niet meewerken aan een onderzoek naar persoonlijkheidsstoornissen die een rol bij zijn gedrag zouden kunnen spelen. Hij heeft een gesloten persoonlijkheid en aanvaard geen hulp. Een langere gevangenisstraf dan de vorige keer is daarom volgens het OM op zijn plaats.
Muts
De Belg wil niet zeggen wie zijn mededader was bij de overval. Hij zou die persoon op de dag van de overval toevallig in Utrecht zijn tegengekomen en beweerde dat hij hem nooit eerder had ontmoet. Het was in elk geval niet zijn medeverdachte Z., zei hij in de rechtszaal. Z. is een 30-jarige Algerijn, die in het asielzoekerscentrum in Ter Apel verbleef. Een medewerker van het COA herkende hem op bewakingsbeelden die in de opsporingsprogramma's werden vertoond. In goed verstaanbaar Duits riep hij verontwaardigd dat hij niets met de overval te maken had. Waar hij die dag was geweest herinnerde de aan heroïne verslaafde man, die begin dit jaar ook al werd veroordeeld voor winkeldiefstal, zich niet: "Weiß Ich nicht. Bin Ich vergessen. Vielleicht in Amsterdam."
Maar het OM heeft geen twijfel dat hij met H. de overval pleegde en eerder ook al tijdens een voorverkenning op bewakingsbeelden is te zien. Meerdere politiemensen en de officier van justitie herkennen in hem de overvaller met het karakteristieke smalle gezicht en aan zijn houding. Bovendien droeg een van de daders op de beelden een opvallende oranje 'Knicks'-muts met blauwe strepen. Bij zijn aanhouding had Z. zo'n zelfde muts in zijn zak. Zijn advocaat vroeg de rechter om vrijspraak. Hij zet vraagtekens bij de herkenning van zijn cliënt. Die wil graag in Nederland blijven en kok worden, maar hij heeft al in een ander land een asielaanvraag gedaan.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.