In beeld: na de herdenking is het tijd voor feest tijdens het Keti Koti Festival

© RTV Utrecht
Utrecht - Ondanks lichte regen en harde wind was het een sfeervolle happening vanmiddag in het Utrechtse Griftpark: muziek, traditionele maaltijden, kleurrijke kleding en de vele bezoekers bleken perfecte ingrediënten voor het Keti Koti Festival.
Het programma begon iets later dan gepland. Dat had alles te maken met de woorden die koning Willem-Alexander uitsprak in het Oosterpark in Amsterdam. Via de boxen op het podium klonken de excuses voor het slavernijverleden ook in het Griftpark.
Na het uitspreken van die woorden klonk luid applaus. Daarna barstten de festiviteiten definitief los. Een plengoffer was de start van een middag vol muziek en dans en eten.
Na de Keti Koti herdenking op 30 juni is het 1 juli tijd voor feest. Net als gisteren is het vanmiddag in het Griftpark ook druk. Veel mensen vieren de afschaffing van de slavernij mee met de aanwezige nazaten van tot slaaf gemaakten.
Anderen zijn nieuwsgierig naar de lokale gebruiken die bij de stands centraal staan. En niet alleen in de vorm van muziek en dans. Ook is er ruimte voor vele workshops en andere activiteiten, zoals het vouwen van een traditionele Angisa: een speciaal gevouwen hoofddoek die veel wordt gedragen in Suriname.